DOĞRU NEFES ALIYOR MUSUNUZ?

DOĞRU NEFES ALIYOR MUSUNUZ?

Ne yazık ki çoğumuz daha bebekken gayet iyi bildiğimiz doğru nefes alma yöntemini unutmuş durumdayız. Oysa doğru nefes alarak çok daha sağlıklı kalırız, üstelik yaşama karşı daha güvenli bir duruş sergileyebiliriz. İşte bu nedenle hemen derin bir nefes alıyoruz ve “doğru nefes” ile ilgili yazımızı okumaya başlıyoruz.

Nefes hayatın kaynağı. Nefes durduğunda hayat da duruyor, çünkü bütün organlarımız vücudumuza nefes aracılığıyla aldığımız oksijenle çalışıyor. Bununla birlikte çoğumuz doğru nefes almıyoruz, hatta bebekken gayet iyi bildiğimiz doğru nefes alma yöntemini unutmuş bulunuyoruz. Önemli bir hatırlatma yapmak adına nefes terapisti ve eğitmeni Duygu Keçecioğlu ile nasıl doğru nefes alabileceğimizi ve Transformal Nefes Tekniği’ni konuşuyoruz.

En doğru nefesi bebeklerin aldığı söyleniyor, peki sonradan ne oluyor da henüz bir bebekken en iyi bildiğimiz şeyi unutup yanlış nefes almaya başlıyoruz?

Mükemmel bir diyafram nefesi ile dünyaya geliyoruz. Fakat bir bebek büyümeye başladığında, anılarını hatırlamaya da başlıyor. Bir başka deyişle, korku ve endişe biriktirme sürecine adım atıyor. Korktuğumuzda, endişelendiğimizde nefesimizi tutuyoruz. Büyüdükçe bu nefes tutmaların sıklığı artıyor. Sonunda kısıtlı bir nefes alma alışkanlığına sahip oluyor ve nefes sistemimizde blokajlar oluşturuyoruz. Yaşadığımız fiziksel ve psikolojik hastalıklar da nefes kapasitemizde kalıcı problemler yaratabiliyor.

DOĞRU NEFES İÇİN DİYAFRAM KULLANIMI ŞART

Tekrar doğru nefes almayı öğrenmek için ne yapmalıyız. Bu noktada Transformal Nefes Tekniği’nin nasıl bir desteği söz konusu?

Transformal Nefes Tekniği, nefes sistemindeki blokajlarda açılım yaparak oksijenin vücutta kesintisiz dolaşımını sağlayan en etkili nefes tekniği olarak biliniyor. Doğru nefes için diyafram kullanımı şart. Oysa birçok kişi sadece üst solunum yoluyla nefes alıp verir ve üstelik korku, endişe, heyecan, stres gibi anlarda eklenen yükle birlikte ciğerlerindeki havanın sadece yüzde 10’unu kullanır. Bir süre sonra da bu alışkanlık haline gelir. Transformal Nefes Tekniği seanslarında nefes sürekli diyaframa doğru yönlendirilir. Diyaframla ilgili bir farkındalık geliştirilir ve aynı zamanda nefes sistemindeki negatif blokajlar açılır. Bu şekilde kişi bebekliğinde olduğu gibi diyaframını kullanarak nefes almaya başlar. Stresli anlarda diyafram nefesini kullanan kişi problemlere karşı bedensel ve zihinsel olarak çok daha sağlıklı ve dengeli kalır. Yaşama karşı çok daha rahat ve güvenli bir duruş sergilemesi de mümkün hale gelir.

Transformal Nefes Terapisi’nin sağlıkla bir ilişkisi var mı?  

Evet var, fakat Transformal Nefes terapistleri hiçbir zaman kişilerin hastalıklarında teşhise ve tedaviye yönelik bir yaklaşım içinde olmazlar. Kişilerin rahatsızlıkları ile ilgili olarak öncelikle doktorlarına danışmaları ve tedavi süreçlerini devam ettirmeleri gerekir. Transformal Nefes seanslarında en doğru nefes alma şekline dönen beden, alması gereken oksijeni tam bir şekilde almaya başlar. Bu da kişilerin tedavi süreçlerini mükemmel bir şekilde destekler. Anaerobik “oksijensiz” demek ve tıpta “anaerobik hastalıklar” adı altında 50’ye yakın hastalık var. Kanser bile bu anaerobik hastalıklardan biri. Alerjiler ve psikosomatik hastalıklar da öyle. Doğru nefesin sağlıkla olan ilişkisini gösteren bilimsel birçok araştırma var. Ancak temel olarak şu bilgileri vermek bile yeterli:  “Oksijen bedendeki temel elementlerden biridir. Beyin, bedenin ihtiyaç duyduğu toplam oksijenin yüzde 20’sine gerek duyar. Her fizyolojik süreç için gerekli olan enerji kesinlikle oksijen gerektirir. Nefes alma engellendiği ve oksijen sınırlandığı zaman sağlığınız bu durumdan olumsuz yönde etkilenir.”

ÇOCUKLARIN BLOKAJLARI DAHA KOLAY ÇÖZÜMLENİYOR

Çocuklarda da Transformal Nefes seansları uygulanabiliyor mu?

7-8 yaşından itibaren çocuklara nefes seansı yapabiliyoruz. Onların nefes sistemleri çok daha iyi durumda oluyor ve mevcut  blokajlar çok daha kolay çözümleniyor. Çocuklarda hiperaktivite, uyum sorunları, dikkat bozukluğu, motivasyon eksikliği, sınav stresi ve aşırı heyecan gibi birçok problemin aşılmasında bu teknik uygulanabiliyor. Nefesi açılıp düzenlenen çocuk, belli bir konu üzerine dikkatini yoğunlaştırabilmeyi öğreniyor. Olaylar karşısında daha olgun hareket edip, sakinliğini koruyabiliyor.

Çocukların nefeslerini anne-babalar nasıl takip etmeli?

Anne ve babalar huzursuz, öfkeli ve gergin oldukları zamanlarda çocuklarının nefeslerini izleyebilirler. Anne babalar böyle zamanlarda çocuklarına dönerek “Haydi, sakin ve derin birkaç nefes alalım’’ diyebilirler. Günlük 100 bağlantılı nefes egzersizini çocuklarıyla birlikte bir yaşam alışkanlığı haline getirmiş pek çok danışanım var. Birlikte nefes almak, kişiler arasındaki görünmez enerjetik bağları da senkronize eden mükemmel bir araçtır. Ağlayan bebekleri göğsümüze yatırıp bir süre sakin ve bağlantılı nefes aldığımızda kısa bir sürede sakinleştiklerini görebiliriz.

*Doğru nefes almak gibi süt içmek de çocukların ve yetişkinlerin herhangi bir işe yoğunlaşabilmesine ve konsantrasyonunu artırabilmesine destek oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR