KANSIZLIĞA KARŞI NASIL BESLENMELİ? HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?

KANSIZLIĞA KARŞI NASIL BESLENMELİ? HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?

Kansızlığa karşı nasıl beslenmeli? Hangi besinler tüketilmeli?

Sık görülen bir durum olan kansızlık tıp dilinde anemi olarak geçer. Kan kaybı, alyuvar üretiminin yetersiz olması veya alyuvar yıkımı oranının yüksek olması kansızlığa yol açabilir. Belirti olarak kişide baş ağrısı, göğüs ağrısı ve solgun ten rengi ortaya çıkabilir. Dünyada yaklaşık 1.62 milyar kişinin kansızlık sorunu olduğu tahmin edilmektedir. Kansızlığa karşı nasıl beslenmeli, hangi besinlere öncelik vermelisiniz?

Kansızlık bir hastalık değil, rahatsızlıktır. Kansızlık çoğunlukla başka hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkar. Bu hastalıklar sonucunda, vücut ya alyuvar üretiminde yetersiz kalmakta ya da aşırı derecede alyuvar yıkımına neden olmaktadır. Çocuklarda, yetişkinlerde hatta kedi ve köpeklerde bile görülebilen kansızlık, en fazla okul öncesi çocukları etkilemektedir.

Kansızlık; demir, vitamin açısından fakir beslenmeye, kan kaybına, kanser, böbrek hastalıkları, diyabet gibi uzun süreli, ağır hastalıklara bağlı olarak veya kalıtsal nedenlerle ortaya çıkabilir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

En yaygın görülen belirtisi halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik hissidir. Bunun yanı sıra, baş dönmesi, cilt renginin soluklaşması, el ve ayakların soğuk olması, nefes darlığı, bağ ağrısı da kansızlığın belirtilerinden olabilir. Hafif veya orta derecedeki kansızlıkta bu belirtilere daha az rastlanır.

Aneminin 400 farklı türü vardır. Aneminin türüne göre belirtileri de daha özel olabilir. Örneğin, aplastik anemide ateş, enfeksiyon sıklığı ve ciltte döküntü görülebilir. Folik asit eksikliğine bağlı anemide ishal, hemolitik anemide ateş, üst karın ağrısı, koyu renkli idrar, orak-gözeli kansızlıkta sarılık, el ve ayakların acılı şişkinliği söz konusu olabilir.

Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Eğer kansızlık vücuttaki demir düzeyinin düşüklüğünden kaynaklanıyorsa, bunun tedavisi için genellikle kişinin beslenme şeklini değiştirmesi ve ek vitamin alması doktorlar tarafından önerilir. Kansızlığa iyi gelen yiyecekler ve demir bakımından zengin gıdalar arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, mercimek, erik suyu, özellikle erik, kayısı ve üzüm gibi meyvelerin kurutulmuş halleri, soya peyniri bulunur. Bazı gıdalar demirle zenginleştirilmektedir. Mısır gevreği, ekmek, bebekler için demirle zenginleştirilen mamalar buna örnektir.

Doktorlar tarafından verilen vitamin takviyeleri arasında B12 ve folik asit de bulunmaktadır. B12 vitamini bakımından zengin besinler; kırmızı et, kümes hayvanları ve balık; yumurta ve süt ürünleridir. Folik asit açısından zengin gıdalar arasında ise ekmek, makarna, ıspanak, kuru baklagiller, yumurta, muz, portakal sayılabilir.

Unutmayın!

Demirin vücuda fazla alımı zararlıdır. Bu yüzden, kendinize veya çocuğunuza demir takviyesi yapacaksanız bunu mutlaka doktor önerisi altında yapmanız gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR