6 – 12 YAŞ ÇOCUKLARIN SOSYALLEŞMESİ İÇİN YAPILABİLECEK AKTİVİTELER

6 – 12 YAŞ ÇOCUKLARIN SOSYALLEŞMESİ İÇİN YAPILABİLECEK AKTİVİTELER

6-12 yaş arası dönem çocukların en aktif ve hareketli oldukları zaman olarak biliniyor. Bu yaşlarda çocuklar yeni arkadaşlıklar kurmaya ve çevrelerini tanımaya başlıyor. Çeşitli aktiviteler ve oyunlar çocukların bu süreçte sosyal beceriler kazanmasını kolaylaştırıyor.

Teknolojinin gündelik hayattaki yerinin artması ve elektronik cihazların her yaştan bireyler arasında yaygınlaşması kişilerin sosyal yaşantıdan uzaklaşmasına neden oluyor. Çocukların böyle bir ortamda daha dışa dönük, sosyal ve pozitif bireyler olarak yetişebilmesi için sportif, kültürel ve sosyal aktivitelere yönlendirilmesi tavsiye ediliyor. Sosyal çocuk sağlıklı bireye, sağlıklı bireyler de huzurlu bir toplumun oluşmasına öncülük ediyor.

1) Sosyalleşmenin Çocuklar Açısından Önemi

  1. Özellikle okul çağı çocukları için sosyalleşip arkadaş edinmek ve faydalı oyunlar oynamak; sportif aktivite alışkanlığının kazanılması, motor becerilerinin gelişmesi ve kendini ifade edebilme yeteneğinin güçlenmesi açısından önem taşıyor.
  2. Sosyal aktiviteler çocukların yaratıcılığının gelişmesine katkıda bulunuyor.
  3. Yaşıtlarıyla, kardeşleriyle ve ebeveynleriyle daha sık vakit geçiren çocuklar ilerleyen dönemde sosyal yönden daha başarılı oluyor.

2) Eğlenirken Öğrenmeyi Sağlayacak Çocuk Aktiviteleri

  1. 6-12 yaş çocukların sosyalleşmesi için yapılabilecek aktiviteler, çocukların merak duygusunu tetikleyerek öğrenmeye teşvik etmeye başladığı zaman eğitici bir nitelik kazanıyor. Siz de çocuğunuzun okul arkadaşlarıyla birlikte fen dersleri için küçük deneyler yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Karbonat ve sirkeyle kolayca yapılabilen volkan deneyi, limondan pil yapımı gibi küçük mucitlerin ilgisini çekecek deneylerle çocuklarınızı bilimsel faaliyetlere teşvik edebilirsiniz.
  2. Hareketsiz bir yaşam tarzının olumsuzluklarından korunmak amacıyla çocuğunuzun arkadaşlarıyla sportif aktiviteler için buluşmasını sağlayabilir, bedensel gelişimine destek olabilirsiniz. Hafta sonları vakit ayırabileceğiniz yüzme, futbol, basketbol, voleybol gibi sporlar ve bisiklet sürme, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler sayesinde çocuğunuzla daha çok zaman geçirebilirsiniz.
  3. Çocuğunuzun bahçe işlerine ilgisi varsa arkadaşlarıyla birlikte ağaçlandırma etkinliklerine katılmasını sağlayabilir; saksılarda çiçek ve sebze yetiştirebilirsiniz.
  4. Kumaş boyama, ebru, slime, süngerden figürler yapma gibi kendin-yap tarzı oyunlar çocukların ilgisini çekiyor. Siz de bu tür aktivitelerle çocuğunuzun el becerisini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
  5. Çocuğunuzun müzik alanına ilgisi varsa kendi seçeceği bir enstrümanı çalmayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
  6. Resim, heykel gibi sanatlara eğilimi olan çocuğunuzu bu alanda çalışmalar yapan bir atölyeye veya sanat kurslarına yönlendirerek benzer hobilere sahip arkadaşlar ve yeni beceriler kazanmasına katkıda bulunabilirsiniz.
  7. Çocuklarınızı arkadaşlarıyla birlikte çevrenizde bulunan tarihi mekanlara, müze, sergi gibi yerlere; çocuk sineması, tiyatro, konser gibi etkinliklere götürerek kültürel gelişimlerini destekleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR