BAHAR YORGUNLUĞU

BAHAR YORGUNLUĞU

Bahar yorgunluğu mevsim geçişlerinden kaynaklanan ısı, ışık ve nem değişimine vücudumuzun adapte olmaya çalışması sürecidir. Mevsim geçişlerinde yaşanan bu değişim sürecinde birçoğumuzda duygu durum değişiklikleri kendini göstermektedir. İyi hissetmeme hali, halsizlik, sinirlilik, huysuzluk, uyku bozukluğu, iştahın azalması veya artması, karbonhidratlı besinlere yönelme gibi belirtiler yaygın olarak görülür.

Bu dönemde hava sıcaklıklarının artması ile damarlarımızdaki genişleme, tansiyon düşmesine sebep olarak halsizlik durumunu yaratır. Buharlaşma oranının artmasında da kaynaklı olarak alınan oksijen seviyesinin düşmesi yorgunluğu tetikleyici bir faktördür.
Doğadaki bu tarz değişiklere vücudumuz adapte olurken, beslenme ve yeterli sıvı tüketimi bu süreçte oldukça önemlidir. Havaların ısınması ile su kaybı miktarı artmaktadır.
Bol bol taze meyve ve sebze tüketimi tercih edilmelidir. Vitamin ve mineral açışından zengin kaynakların tüketimi oldukça önemlidir.
Fazla karbonhidrat tüketimi hem dikkatsizliği arttırır hem de uyku ve yorgunluk halini destekler bu durumdan ötürü dikkatli tüketilmelidir. Rafine edilmiş gıdalardan, fastfood tüketiminden ve paketli gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Kafein limitli tüketilmelidir, bitki çayları tercih edilebilir. Fiziksel aktivitenizi arttırmanız da bu süreci daha kolay geçirmenizi sağlayacaktır. Günde en az 15 dk tempolu yürüyüş yapmak, yorgunluğunuzu azaltmak için çok etkili olacaktır.
Bu süreç psikolojik yorgunluk olarak da görülebilir. Depresyon başlığı altında da bu durum gözlemlenebilir. Bu durumda olabildiğince elektronik aletlerden uzak durup, açık hava yürüyüşleri gibi doğa ile daha iç içe bir fiziksel aktivite süreci daha kolay atlatmanızı kolaylaştırabilir.

1) Yağlı tohumlu besinler tüketmek içeriğindeki lif, omega 3 ve magnezyum gibi içeriklerden dolayı tercih edilebilirdir. Antioksidan özelliklerinden ötürü fındık, ceviz, badem tüketimi faydalıdır.
2) Yüksek protein içeriğinden dolayı yumurta tüketimi oldukça önemlidir. İçeriğindeki elzem yağ asitleri ve kaliteli protein içeriği ile sağlık etkisinin yanı sıra mod değişikliği için pozitif etkili bir besindir.
3) Kefir tüketimi, probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklığınızı güçlendirme konusunda sizlere fayda sağlayacaktır. Mevsim geçişlerinde toleransları yükseltici özelliği vardır.
4) Ananas, ödem atıcılığı ile bilinir. Kalorisi az ve su içeriği yüksektir. Lifli yapısı sayesinde bağırsak florasına destekte bulunur.
5) Potasyum kaynağı olarak bilinen muz da yine beslenme düzeniniz içerisinde yeri olmalıdır. Melatonin hormonunun salgısını arttırarak sağlıklı bir uyku düzeni sağlar.
6) Enginar tüketimi zengin içeriği sayesinde kesinlikle olmazsa olmazdır. A vitamini, C vitamini, niyasin, potasyum ve lifleri sayesinde vücudu dinlendirip, dinçlik sağlar. Toksin atılımı konusunda da faydalıdır.
7) Omega 3 açısından oldukça zengin bir içerik olan semizotu da kesinlikle tercih edilmelidir. Yüksek oranda su da içerir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR