BAYRAMI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN 10 ÖNERİ

BAYRAMI SAĞLIKLI GEÇİRMEK İÇİN 10 ÖNERİ

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 10 Öneri

Öğün sayılarımızın azaldığı ve rutinimizde belirli değişiklikler yaptığımız ramazan döneminden sonra eski rutinlerimize Ramazan Bayramı’yla birlikte geçiyoruz. Bu noktada çoğu zaman, bilinçsiz ve kontrolsüz bir geri dönüş sağlık açısından, özellikle sindirim sistemi sağlığı açısından tehlikeli olabiliyor. Peki Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli? İşte size bayramdan keyif alırken, aynı zamanda sağlıklı geçirmek için 10 öneri!

Şeker Bayramı’nda şekere dikkat! Özellikle Ramazan Bayramı’nda çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar oldukça fazla tüketiliyor. Bir süredir belirli saat aralığında aç kalan ve insülini az salgılamaya alışmış pankreas, bir anda aşırı şeker tüketimi ile yorulabiliyor. Bunun sonucunda da kan şekeri regülasyonunda sorunlar ve çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Ben de bu noktada, bayramda hiç şeker tüketmeyin demiyorum ancak aşırıya kaçmamanızı öneriyorum.

Ana beslenme kuralımızı bayramda da unutmayın! Beslenmeyle ilgili konuşurken her zaman en başta söylediğimiz 4 yapraklı yonca modelini bayramda da uygulayalım. Yani günün hangi öğünü olursa olsun tabağımız süt ve süt ürünleri, hayvansal proteinler, taze meyve sebzeler ve tahıl grubunu mutlaka dengeli ve yeterli şekilde içersin.

Aniden eski rutinleri uygulamaya çalışmayın! Yaklaşık bir aydır besin alımınızın azaldığını ve açlık pencerenizin çok uzun olduğunu unutmadan beslenin. Öğün aralarında ılımlı aralıklar bırakın. 4-5 saat bu dönem için idealdir diyebiliriz.

Kan şekeri regülasyonunuza yardımcı olun!
Yapacağınız ara öğünlerde kan şekerini dengelediğini bildiğimiz süt ve süt ürünlerinden yararlanın. Ayran ve kefir oldukça iyi seçeneklerdir.

Sindiriminize de mümkün olduğunca yardımcı olun! Genelde bayramlarda kalabalık masalar etrafında toplanmamız ile beraber yemek yeme hızı oldukça artıyor. Lütfen besinleri iyi çiğneyin ve yemekleri olabildiğince normal hızda yemeye çalışın. Aksi takdirde belirli sindirim sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Bayram kahvaltısına dikkat! Bayram sabahı çok ağır olmayacak bir kahvaltı ile gününüze başlayın. Belki oldukça zengin bir kahvaltı masasına oturacaksınız, bu durumda da kızartma, kavurma gibi potansiyel mide sorunları yaşatacak besinleri tercih etmeyin ya da sadece tadımlık tüketin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin. Ayrıca gün içinde ziyaretlerde tatlı besinler tüketebileceğinizi düşünerek kahvaltınızda bal, reçel, fındık ezmesi gibi şekerli gıdalar tüketmeyin.

‘Hayır, yeterli.’ konusunda net olun! Belki de en zoru budur, çünkü bayramlarda özellikle büyüklere hayır demek zordur. Ancak ikramların size yeterli geldiğini hissettiğinizde lütfen net bir şekilde teşekkür edip ilave istemeyin. Bu net tutum, sizi çevrenin ısrarcı tavırlarından koruyacak.

Hastalıklarınız bayramda da hastalık! Eğer tanı almış bir diyabet, kalp damar hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi kronik bir hastalığınız varsa normalde uyguladığınız diyetinize bayram döneminde de uyum göstermeyi önemseyin. ‘Bayram geçsin sonra dikkat edeceğim.’ düşüncesi konu hastalık olunca oldukça tehlikelidir.

Artık su içme zamanı! Belki de oruç tutarken gün içinde yeterince susuz kaldınız. Bu durumda vücudunuz da bir yerden sonra gündüz su içmemeye alıştı. Bu alışma sürecinin önünü hemen kesip, bayramdan itibaren gündüzleri yeterli sıvı alma alışkanlığınıza geri dönmek için bayram çok güzel bir fırsat. Masanızdan suyu eksik etmeyin.

En temel kuralımız hala geçerli! Son olarak, bayram boyunca her gün hareket ettiğinizden emin olun. Fiziksel aktivitenizi arttırmak için alternatif seçenekler deneyin. Egzersiz çeşidiniz bu noktada önemli değil ama kesinlikle gün içinde aktif olmalısınız.

İyi bayramlar!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR