4 ADIMDA ÇOCUKLARA DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIN

4 ADIMDA ÇOCUKLARA DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIN

Diş fırçalama ve ağız temizliği çocuklara erken yaşta kazandırılması gereken bir alışkanlık. Anne ve babalar, çocuklarına diş fırçalama konusunda örnek olmalı, onları ağız sağlığı konusunda bilgilendirmeli ve bunun için de aşağıdaki adımları izlemeliler…

Çocuğunuzun ilk dişinin çıktığı zamanı hiç unutmazsınız. Diş buğdayı çocukluk döneminin önemli olaylarından biridir. Bunun sebebi diş sağlığının genel sağlığın temelini oluşturması olarak görülebilir. Dolayısıyla diş bakımı her yaşta çok önemlidir, bu yüzden erken yaşta edinilecek diş fırçalama alışkanlığı ileri yıllarda da diş sağlığı açısından belirleyici olur. Çocuklara 2,5 – 3 yaş civarında diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak ve diş doktoru ziyaretlerini aksatmamak gerekir. 3-6 yaş grubu çocuklar diş fırçalarken hala anne baba desteğini ihtiyaç duyarlar, 7 yaşından itibaren artık kendi başlarına dişlerini fırçalayabilirler.

1) ADIM: ÖRNEK OLUN.

Çocuğunuz sizi dişlerinizi fırçalarken görmeli, ağız sağlığınıza ne kadar özen gösterdiğinizi fark etmeli. Tanıklık etmesi, iyi bir ikna yöntemidir.

2) ADIM: BİLGİLENDİRİN.

Ağız temizliğinin ve diş fırçalama işleminin neden ve nasıl yapılması gerektiğine dair çocuğunuzu bilgilendirin, sabah ve akşam iki kez üçer dakika diş fırçalaması gerektiğini belirtin. Tabii ki onun anlayabileceği bir dille ve mümkünse çizimle veya diş maketi üzerinde göstererek. Doğru uygulamayı yaşının çok küçük olması nedeniyle hemen yapamayacaktır, bu nedenle sizin kontrolünüz çok önemlidir. Bu noktada çocuğunuzu bir çocuk diş hekimine götürmeniz, onun gerekli kontrolleri yapması ve diş fırçalamanın önemiyle ilgili bilgi vermesi de iyi olacaktır.

3) ADIM: DİŞ FIRÇASINI ONA SEÇTİRİN.

Diş fırçası alışverişine çıkın; diş fırçasını ve diş macununu kendisinin seçmesine izin verin. Diş fırçası tabii ki yaşına ve minik ağzına uygun büyüklükte, yumuşak ve naylon kıllı olmalı. Hatta bir değil, iki üç tane fırça alsın, her biri başka bir çizgi film karakteriyle süslü olsun. Bu alışveriş onun için bir teşvik unsuru olacaktır. Diş macunu seçerken de çocuk diş macunlarının tadının daha hafif olması alışmasında avantaj sağlayabilir. Bir not: Tüm dış fırçaları gibi çocuk diş fırçaları da altı ayda bir değiştirilmelidir.

4) ADIM: EĞLENCELİ HALE GETİRİN.

Neler yapabilirsiniz? Siz onun dişlerini fırçalayın, sonra da o sizin dişlerinizi fırçalasın. Tüm aile banyoda toplanın ve hep birlikte diş fırçalayın… Komiklikler yapabilir, fotoğraf çekebilir, sonra birlikte bunlara bakabilirsiniz. Unutmayın, çocuklarınız her an oyun oynamak için can atar. Canlı renkte kuma sahip neşeli bir kum saati alın (üç dakikada boşalabilir olmasına dikkat edin), kumlar akıp gidene kadar fırçalamayı sürdürmesini isteyin. Diş fırçalama dakikalarına eşlik edecek şarkılar bulun. Çocuğunuz dişini fırçalarken dans da edebilsin. Banyoya bir pano asın ve her diş fırçalayışının ardından panoya bir çıkartma yapıştırmasını isteyin. En özel çıkartmaları bu pano için birlikte seçip alabilirsiniz.

5) BEBEKLERİN DİŞ BAKIMI NASIL YAPILMALI?

Bebeklerde ağız ve diş temizliği, ilk süt dişlerinin görüldüğü andan itibaren (6-7 aylıkken) başlamalıdır. Dişlerinin çıkışını takip eden günlerde ağzının içini ve dişlerini suyla ıslattığınız bir tülbentle silmelisiniz, bunu gece yatmadan önce ve sabahları kahvaltısından sonra yapmalısınız. Biberonuyla mamasını yemesinden sonra bir başka biberonla su vermeniz de ağzının temiz kalmasını sağlar. Bebeklere özel bir diş fırçası almayı da tercih edebilirsiniz; bu fırçayla gerçek bir diş fırçalama deneyimi gerçekleşmeyecektir elbette ama sancıyan diş etlerine masaj yapılmış, ayrıca daha miniminnacıkken diş fırçalamayı deneyimlemiş olacaktır. Bu dönemde diş macunu kullanmamalısınız.

Çocuğunuza diş fırçalamayı öğretirken kullandığınız ilginç ve eğlenceli yöntemler var mı? Hadi bize de anlatın, hadi makalemizle birlikte paylaşın…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR