Kefirin besleyici özelliği ve sağlık üzerine olumlu etkisi, içerdiği vitaminler, mineraller, proteinler, biyoaktif peptitler ve probiyotik mikroorganizmalardan kaynaklanır.
B1 ve B2 vitaminleri vücutta enerji metabolizması, kan yapımı ve bağışıklık sisteminde görev alırlar. A vitamini vücut hücrelerinin hasarını önler, normal işlevlerin sürdürülmesi ve zararlı maddelerin etkilerinin azaltılmasında (antioksidan etki) yardımcıdır. Kefir bu vitaminleri önemli miktarda içerdiği için çocuk beslenmesini olumlu etkiler.
Çocuk beslenmesinde yer alması gereken kaliteli protein kaynakları süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et ile yumurtadır. Kefir sütün fermantasyonuyla elde edilen bir ürün olduğu için içerisinde tüm süt proteinleri bulunur. Bir su bardağı kefir tüketildiğinde günlük protein gereksiniminin %16.5’i karşılanır. Kefirin fermente bir ürün olması ise süt proteinlerinden sağlanan faydayı artırmaktadır. Bunun nedeni fermantasyon ile proteinlerin sindirilirliğinin artmasıdır. Protein sindirilirliğinin artması proteinin insan vücudunda daha etkin kullanılması anlamına gelir. Kefirin sağlık üzerine olumlu etkisinin büyük bir kısmı içerdiği biyoaktif peptitlerden kaynaklanır. Kefirde bulunan biyoaktif peptitlerin biyolojik aktiviteleri incelendiğinde yüksek tansiyonu düşürücü, antimikrobiyal, minerallerin emilimini arttırıcı, rahatlatıcı ve sakinleştirici etkilerin öne çıktığı görülmüştür. Bu sonuçlar çocuk beslenmesi bakımından değerlendirildiğinde;
– Kalsiyum emilimini artırıcı etkiyle kemik ve diş sağlığı üzerine olumlu etki,
– Mineral bağlayıcı etkiyle diğer minerallerin (çinko ve demir gibi) emiliminde artış,
– Antimikrobiyal etkiyle çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyucu ve tedavi edici etki sağlanabileceği görülmektedir.