ÇOCUĞUNUZUN “RESMİNİ” DOĞRU OKUYUN!

ÇOCUĞUNUZUN “RESMİNİ” DOĞRU OKUYUN!

Resim çizmek, çocuklar için kendini ifade etmenin keyifli ve işe yarar bir yoludur. Resim çizen çocuk hayal dünyasını geliştirirken, iç dünyasında olup biteni de ortaya koymaktadır. Gelin şimdi Psikolog Aslı Dalan’ın eşliğinde, resim faaliyetlerini en verimli şekilde geçirmeleri konusunda çocuklarımıza nasıl yardımcı olabileceğimize bakalım.

1) Yaşın önemli olduğunu göz ardı etmeyin:

Resimlerde ifade edilenler çocukların yaş gruplarına göre belirgin farklılık gösteriyor. 1-4 yaş arasında oyun amaçlı “karalama” yaparken, 4-7 yaş arasında canlandırmak istedikleri nesne ya da kavramla ilişki kurmaya başlıyorlar. 7-9 yaş arasında gerçekçiliğin ve mekânın öne çıktığı daha belirgin ve ayrıntılı çizimler oluşturdukları, 9-12 yaş arasında kız ve erkek çocukların ayrıntı ve gerçekçilikte farklılaştığı görülüyor. Erkek çocuklar araba, gemi gibi nesneler; kızlar ise bebek ve elbise gibi öğeler çizmeye başlıyor. 12-14 yaş arasına denk gelen “doğalcılık” döneminde ise nesnelerin orantı ve boyutlarına dikkat ediliyor, renk kullanımı gelişiyor.

2) Resme yönlendirin ama resmi yönlendirmeyin:

Resim, çocuk için kıymetli bir özgürlük alanı. Hayal dünyalarının ve yaratıcılıklarının gelişimine katkıda bulunuyor. Bu nedenle ebeveynlerin ve öğretmenlerin, resim yaparken çocuğa müdahale etmemeleri gerekiyor. Tamamlanan resim hakkında konuşulması, sorular sorulması ve çocuğun motive edilmesi de son derece önemli.

resme-yonlendirin-ama-resmi-yonlendirmeyin.jpg

3) Bilgisayara değil, kağıda çizmelerini sağlayın:

Algı yeteneğinin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayan resim çizme alışkanlığının, mümkün olduğunca bilgisayar ortamına taşınmaması gerekiyor. Sanatın elle yapılması, dokunmatik ekranda parmak hareketleriyle yapılmasından çok daha önemli, ayrıca çok daha mutluluk verici. Resim çizmek çocukların kalem tutma, çizim yapma gibi ince motor becerisi gerektiren yeteneklerinin gelişimini de hızlandırıyor.

4) Gizli mesajları okuyun: 

Bilimsel araştırmalar resimlerin, çocukların; duygu, düşünce, hayal gücü ve iradelerine ilişkin özellikleri ortaya çıkardığını ve resimlerin çocukların aklına açılan bir çeşit kod ya da “pencere” olduğunu söylüyor. Anne babalar çocuklarının çizimlerindeki bu gizli mesajları okuyabilmek için öncelikle içgüdülerine ve hislerine güvenmek zorunda. Anne babaların resimlerideğerlendirirken göz önünde bulunduracağı birkaç önemli husus söz konusu. Çocukların yetişkinler tarafından “anlaşılabilen” ilk figürleri genelde insan çizimleri. Çocuk, çevresindeki bireyleri nasıl algılıyorsa, resme de öyle yansıtıyor. Çocuklar ailelerini resmetmeyi, duygu ve düşüncelerini orada çizim ve renklerle ayrıntıya dökmeyi seviyor ve aslında bu yolla belki günlük hayatta dile getirmedikleri, getiremedikleri birçok şeyi sembollerle ifade etme olanağı yakalıyor.

5) Çocuklar resim yoluyla psikolojik açıdan değerlendirilebiliyor:

Çocukların psikolojik açıdan değerlendirilmesinde; klinik gözlemler, aileden alınan bilgiler, yapılan testler ve projektif, yani yansıtma özelliği bulunan yöntemler oldukça önemli bir yer tutuyor. Bu yorumlamaların ve gözlemlerin, mutlaka bir uzman tarafından yapılması gerekiyor. Çocuğun çizdiği resimde değerlendirmeye alınan ölçütler ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Çizim sırası (Önce kim veya hangi nesne çizilmiş?)
  • Bireylerin organları (Kulak, ağız, burun, göz vb.)
  • Bireylerin konumları (Hangi kişi nereye, hangi uzaklıkta çizilmiş?)
  • Nesneler (Hangi eşyalar, nasıl bir ev çizilmiş?)
  • Renkler, orantılar ve kâğıdın kullanım alanı (Kâğıdın ne kadarı ve hangi alanı kullanılmış, ne kadarı boş bırakılmış?)
  • Çizgiler (Çocuğun çizgilerinin yapısı)
  • Çocuğun çizdiği resim hakkındaki kendi yorumu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR