Okul yaşamı, çocuğu hayata hazırlayan uzun bir dönemi kapsar. Hayata ilk adımdır bir başka deyişle. Hayatta etkin olabilmenin yolu, insanların olayları ve nesneleri düzenleyebilme başarısına bağlıdır. İşte okul da bunun kazanılması için çocuk adına önemli bir fırsattır. Kitaplar, ödevler, notlar, bilgiler, zaman… Tüm bunları doğru düzenlemeyi öğrenen çocuk, okul dışındaki hayatını da bu düzende ve kalitede yaşayacaktır. Bu nedenle çocuğunuza ödev yapma alışkanlığını bir an önce kazandırmanız son derece faydalıdır.
1) Çocuğunuza sorumluluk verin:
Sorumluluk duygusunu aşılamak için çocuğunuza bazı yükümlülükler vermeye hazır olun. Onun kendi başına iş yapmasına izin vermiyorsanız, sürekli yardım ediyorsanız, fazla korumacı davranıyorsanız çocuğunuz sorumluluk almak konusunda zorluk yaşayabilir. Üstelik sadece sorumluluk vermek de yetmez. Çocuğunuza bir sorumluluk verdiğinizde olumsuz sonuçlara katlanabilmeniz, olumlu sonuçları ise ödüllendirmeniz gerekir. Bu tutum çocukların sorumluluk almayı öğrenmelerine de yardımcı olur. Sorumluluk çocuğun doğduğu andan itibaren deneyimleyerek kazandığı, okul ortamında ise pekiştirdiği bir beceridir.
2) Ödevini onun yerine yapmayın:
Çocuğunuz size soru sorduğunda, bu sorusuna yanıt verin ama ödevini onun yerine yapmayın. Ödev size değil ona veriliyor. Çocuğunuz ödevin tümünü yapmakta zorlanıyorsa ya da çok fazla olduğunu söylüyorsa, ödevi parçalara bölün. Ara kontrollerde ona siz de eşlik edebilirsiniz.
3) Ödev yapmaktan keyif almasını sağlayın:
Ödev yapmanın bir öğrenme süreci olduğunu çocuğunuza anlatın. Bunu bir zorluk olarak görmek yerine problem çözmenin getirdiği mutluluğu yaşamasını, okuduğu yeni bir hikâyenin keyfini çıkarmasını tavsiye edin. Ödevleri bittikten sonra yeni hikâyeyi size anlatmasını istemek, problemleri doğru çözdüğünde onu olumlu sözcüklerle motive etmek bu duyguların gelişmesine yardımcı olur. Ödevlerin öğretmeniyle arasındaki bir sorumluluk aktarımı olduğunu kavramasını da sağlayın.
4) Çalışma ortamını düzenleyin:
Çalışma ortamının düzenlenmesi çalışmayı kolaylaştırır. Ders çalışma masasında yapılmalıdır, evin başka bir alanında değil. Sıcaktan ya da soğuktan etkilenmemesi ve dikkatinin dışarı kaymaması için masasını pencere önüne koymayın. Gevşemesini önlemek adına çalışma masasına koltuk değil, sandalye yerleştirin. Sessiz bir ortam oluşturun. Gerekli olan tüm malzemeleri çalışmaya başlamadan önce hazır etmesini sağlayın; böylece masadan sık sık kalkmasını önleyebilirsiniz.
5) Ona bir çalışma planı oluşturun:
Çocuğunuz okuldan eve geldikten sonra 30-45 dakika dinlenmesine izin verin. Bu süre, çocuktan çocuğa değişkenlik gösterse de, tekrar derse başlama konusunda ne vazgeçirecek kadar uzun, ne de dinlenmesine fırsat tanımayacak kadar kısa olmalıdır. Çalışma zamanlarını çocuğunuzla birlikte programlamanız onun bu programa uymasını kolaylaştırır. Çocuğunuz ödev yapmaya ve ders çalışmaya her gün aynı saatte başlarsa, bu davranış onun düzen alışkanlığını da pekiştirmiş olur.
6) Çalışma aralarını iyi organize edin:
Çocuklar ödevlerini yaparken masadan sık sık kalkmak, çalışmaya ara vermek isteyebilirler. “40 dakika çalış, 10 dakika ara ver” sistemini uygulayabilirsiniz. Okula yeni başlayan çocuklarda bunu “30 dakika çalış, 10 dakika ara ver” olarak da programlamanız mümkündür. Verilen araların aşılmamasına dikkat edin. Kısa molalarda televizyon izlemek, bilgisayar oyunu oynamak çocuğun derse tekrar dönmesini güçleştirir. Bunları kısa molalarda çocuğunuza ödül olarak sunmayın. Çalışma programı oluştururken onun için boş zaman organize etmeyi de unutmayın. Her çocuğun oyun oynamaya, hayal kurmaya ya da arkadaşlarıyla bir arada bulunmaya ihtiyacı vardır.
7) Ödevini yapmıyorsa cezalandırmayın:
Ödevini yapmadığı zaman çocuğu cezalandırmak istenen sonucu doğurmaz. Olumlu davranışı pekiştirmek (ödevini yaptığı zamanları övmek, ödüllendirmek), istenmeyen davranışı cezalandırmaktan daha etkili bir yöntemdir. Bu yöntemi uygularken de ödev yapmanın kendi sorumluluğu altında olduğunu çocuğunuza anlatmayı unutmayın. Ödev yapmaya karşı özellikle direnen çocuklar için çocuğun özelliklerine uygun ve motivasyonunu artıracak daha derinlemesine planlama yapmak gerekebilir. Bunun için bir uzmandan destek almanız hem sizin hem de çocuğunuzun hayatını kolaylaştıracaktır.
*Sağlıklı ve dengeli beslenmek onun ders çalışmaya daha fazla konsantre olmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca süt içmenin konsantrasyona olumlu etki ettiğini, belleği güçlendirdiğini ve yaratıcılığı artırdığını unutmayın.