Sizinle paylaşacağımız 3 harika öneri var:
Besin gruplarını ve ne kadar tüketmeniz gerektiğini öğrenin, yediklerinizi kaydedin, güvenli gıdaları seçin.
Aysen Arıcan Öz – Uzman Diyetisyen
1) BESİN GRUPLARINI, İÇERİKLERİNİ VE NE KADAR TÜKETMENİZ GEREKTİĞİNİ ÖĞRENİN:
5 temel besin grubu vardır. Şimdi bunları tanıyalım:
Et Grubu Besinler (Yumurta, et, tavuk, balık, peynir, hindi gibi protein olarak zengin besinler): Özellikle demir, B12 vitamini, fosfor, B2, B6, folik asit gibi önemli besin öğelerinin zengin kaynağıdır. Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri gereksinimi emzirme döneminde artar. Bu nedenle haftada en az 2-3 porsiyon balık tüketilmelidir. Bu gruptan her gün en az 3-4 porsiyon tüketilmesi önerilir.
Süt Grubu (Süt, yoğurt, kefir, ayran, kımız): Kalsiyumun en zengin olduğu gruptur. B12, B6, A vitamini gibi birçok besin öğesinin de en önemli kaynağıdır. Günde en az 3-4 bardak yağsız veya yarım yağlı süt grubundan tüketin. Emzirme döneminde 1200 mg civarında kalsiyum ihtiyacı vardır. 1 bardak sütte 240 mg kalsiyum bulunur. 2 bardak Pınar Süt ile artan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Sebze-Meyve Grubu: A,C,K vitaminlerinin ve potasyumun en zengin kaynağıdır, ayrıca önemli ölçüde su ve karbonhidrat gereksinimini karşılar. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Günde 3-4 porsiyon meyve, 2-3 porsiyon sebze tüketin.
Tahıl Grubu (Ekmek, pilav, makarna, bisküviler, krakerler, patates, leblebi gibi nişasta içeriği zengin besinler): Bu grup enerjimizin en önemli kaynağıdır. Özellikle tam taneli tahıllar ve beyazlatılmamış ürünler kan şekeri dengesini sağlamada önemli yer tutar. Günlük 12-14 dilim ekmek veya alternatiflerinden mutlaka tüketmeye çalışın. 2 kaşık pilav veya makarnanın, 1 kâse çorbanın, ¼ simidin, 1 patatesin, 3 kestanenin, 2 adet bisküvinin bir dilim ekmeğe eşit olduğunu unutmayın.
Yağ Grubu (Zeytinyağı, yağlı tohumlar, fındık, ceviz, mayonez, tereyağı vs): Önemli ölçüde enerji ihtiyacımızı karşılamamızı ve yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılmasını sağlar. Özellikle bitkisel sıvı yağlarda bulunan doymamış yağ asitleri, süt veriminizin artmasında önemli rol oynar. Katı yağları hayvansal gıdalarla aldığınız için günde 20-30 gr sıvı yağ tüketimi ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeterlidir. Bunu da yemeklerle birlikte almalı ve kesinlikle yağı kavurup yakmamalısınız.
2) YEDİKLERİNİZİ KAYDETMEYE BAŞLAYIN:
Yediklerinizi tüm ayrıntısıyla yazın ve sık sık kontrol edin. Bu şekilde bir sonraki gün ne yiyeceğinizi, neleri azaltmanız gerektiğini bir önceki günün kayıtlarına bakarak kararlaştırabilirsiniz. Örneğin süt ve yoğurt tüketmeyi unutuyorsanız, kayıtlarınız bu önemli gerçeği size hatırlatacaktır.
3) GÜVENLİ GIDA SEÇMEYE ÖZEN GÖSTERİN:
Besinlerin uygun ambalajlanmış, uygun sıcaklıkta saklanmış, sağlıklı pişirme yöntemi uygulanmış ve hijyenik koşullarda üretilmiş olması çok önemlidir. Gereksiniminiz olan kalsiyumu karşılamanız için günde en az 3-4 bardak süt veya yoğurda ihtiyacınız var; bunu eğer açıkta satılan ürünlerden seçerseniz besin zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Ayrıca kaynatma esnasında sütün besin değerinin %90’ını kaybettiğini unutmayın.