AY AY BEBEK GELİŞİMİ

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Doğumdan itibaren ilk üç yıl içerisinde bebeğiniz çok hızlı gelişerek adeta minyatür bir yetişkine dönüşür. Aylara göre bebek gelişimi farklılık gösterir ve bebek büyüdükçe işler daha karmaşık hale gelebilir. Ebeveynler için bebeklerinin aylara göre bebek gelişimi takibini yapmak oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizin için bebeğinizin ilk üç yılında geçireceği ay ay bebek gelişim aşamalarını derledik.

Aylık Bebek Gelişimi Takibi Neden Önemlidir?

Bebeğinizin gelişiminin takibi, onun sorunsuz bir büyüme dönemi yaşaması için önemli bir çalışmadır. Özellikle prematüre bebek gelişimi takibi ihmal edilmemelidir. Standart bir bebek gelişim tablosu üzerinden yapılacak bu takip ile bebeğinizin o ayki beslenme ve uyku saatlerini planlayabilir, ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bu takip ayrıca ebeveynlerin aklındaki soruları uzmanlara sorması için de önemli bir fırsat oluşturur.

Anne Karnında Bebek Gelişimi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelikte bebek gelişimi baş döndürücü bir hızla gerçekleşir. Bebeklerinin gelişimine katkıda bulunmak için annelerin, doktorlarından edinecekleri beslenme planına ve egzersiz önerilerine uymaları gerekir. Bu dönemde anne karnında bebek gelişimi aylık olarak izlenmeli, bir yandan da anne karnında haftalık bebek gelişimi tablosu takip edilmelidir. Böylelikle, karşılaşılabilecek olası sağlık problemleri erkenden çözülebilir. Bunlara ek olarak, her bebeğin gelişiminin farklı olduğu, daha hızlı veya geç gelişimin normal olabileceği unutulmamalıdır.

1 Aylık Bebek Gelişimi (Yenidoğan Bebek Gelişimi)

Bir ay içerisinde bebeğinizin büyük değişimler yaşadığını göreceksiniz. Bu ilk ay boyunca, yeni doğan bir bebek günlerini anne sütü ile beslenerek ve uyuyarak geçirir ancak sizi izlemekten ve etrafındaki dünyayı keşfetmekten de geri kalmaz. İlk ayda bebek gelişimi izlendiğinde bebeklerin çoğunlukla refleks kaynaklı hareket ettiği görülür. Bebeğiniz bu dönemde parmaklarını emmeye çalışır, başı desteklenmediğinde düşer ve onu sırt üstü yatırırsanız kollarını ve bacaklarını kıpırdatır. Bir aylık bebeklerin görüşü henüz netleşmemiştir ancak parlak renkleri ve kontrastları hızla ayırt eder. 1 aylık bebeğin görüşü net olmadığı için bunu çevresini ve özellikle ebeveynlerinin sesini dikkatlice dinleyerek telafi eder.

2 Aylık Bebek Gelişimi

İkinci ayda bebeğinizin hareketlendiğini hemen fark edeceksiniz. Bu ayda bebek, nesneleri tutmaya çalışarak vücudunun ve özellikle ellerinin farkına varır. Artık reflekslerinin yerini bilinçli hareketlere bıraktığını görebilirsiniz. Bu evrede bebeğiniz kafasını düz tutmaya çalışıyor ve bacaklarını hareket ettiriyor olabilir. İki aylık bebek gelişimi dönemi, bebeğin etrafını daha iyi tanımasıyla ve gözlemler yapmaya başlamasıyla karakterizedir.

3 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin vücudu 3 aylık gelişim döneminde esneklik kazanmaya başlar. Artık sırt üstü yatarken başını ve çenesini çevirebilir ve aynalar ilgisini çekebilir. 3 aylık bebek gelişimi evresi takip edildiğinde öne çıkan bir diğer gelişme de bebeğin çeşitli sesler çıkararak konuşmaya çalışmasıdır. İnsanların onunla konuştuğunu duyduğunda uyarılır ve buna kendince tepkiler verir. Üç aylık bebek, görünüşleri ve sesleri ile aile üyelerini birbirlerinden ayırt edebilir.

4 Aylık Bebek Gelişimi

4. aydan itibaren hızlı bir büyüme sergileyen bebek, hafif bir destek yardımıyla oturur pozisyonda durmayı başarabilir ve yatar pozisyondayken de dönebilir. 4. ay itibariyle bebek, dünyayı daha dikkatle inceler. Gözleri eskisinden daha gelişmiştir; dikkatli gözlemler yapabilir ve ellerine uzun süre bakabilir.

5 Aylık Bebek Gelişimi

5 aylık bebeğiniz yavaş yavaş motor becerilerini geliştirir. Boynunu hareket ettirir, başını çevirir, göğsünü kaldırmaya çalışır. Vücudunu keşfetmeye başladığı 5 ay bebek gelişimi döneminde özellikle dikkatli olmanız gerekir. Bu nedenle onu tek başına bırakmamaya özen göstermeniz ve gereken tüm güvenlik önemlerini almanız önerilir. 5. ay itibariyle bebekler seslere çok daha fazla tepki vermeye başlar, müzik ilgilerini çeker ve ağızlarıyla komik sesler çıkarır. Tekrarlayan hecelerle “ba-ba” veya “de-de” benzeri sesler çıkarması bebeğinizin iyi bir 5 aylık bebek gelişimi sürecinden geçtiğini gösterir. Üstelik bu dönemde kendi adına alıştığını ve ismine tepki verdiğini fark edebilirsiniz.

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık bebek gelişimi döneminde bebek, görme duyusu ile dokunmayı nasıl ilişkilendireceğini bilir ve diğer bebeklerin varlığının farkına varmaya başlar. Motor becerileri açısından, 6 ayda bebek gelişimi öncelikle artan kas aktivitesi ile göze çarpar. Kollarını ve bacaklarını çok hızlı hareket ettirebilir, yuvarlanabilir, önce dirseklerine daha sonra da ellerine yaslanabilir. Bebeğin altı aylık gelişimi ilk küçük dişlerinin görünmesi ile de bilinir. Bebeğinizin diş çıkardığını gösteren birkaç işaret vardır: hafif ateş, huzursuzluk hali ve gevşek dışkılama. Öte yandan, bebeğiniz normalden daha fazla tükürük salgılar ve iştahı azalır.

7 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz dünyadaki 7. ayını yeni kutladı, artık daha uzun süre oturabilir ve elleri üzerinde dururken öne nasıl eğileceğini bilir. Ayakları en sevdiği oyuncaklar haline gelir ve bazen onları ağzına sokmaya çalışır. 7 aylık bebek gelişimi, bebeklere hareket kazandırır. Şimdiden evde ona göre düzenlemeler yapmak ve yutabileceği küçük nesneleri ulaşabileceği alanlardan uzak tutmaya başlamanız önerilir.

8 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz bu dönemde hızla büyümeye devam eder, artık oldukça hareketlidir ve genellikle bebekler bu dönemde emeklemeye başlar. Sekiz aylık bebek gelişimi dönemi, dil becerilerinin geliştiği zaman olarak da bilinir. Bu ayda bebeğiniz bilinçli bir şekilde ses çıkararak sizinle konuşmaya çalışabilir.

9 Aylık Bebek Gelişimi

9 aylık bebekler gördüklerini taklit etmeye başlar. Ebeveynlerini, çevredeki diğer insanları ve hatta televizyon vb. ekranlarda gördüklerini bile taklit edebilirler. Bu dönemde bebeklerin emeklemeleri gelişir, biberonlarından rahatlıkla bir şey içebilirler ve yaslandıkları yerden güç alarak ayağa kalmayı ve emziklerini ağızlarından çıkarmayı öğrenebilirler.

10 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin 10. ayı test ayıdır. Sınırlarınızı ve ne yapmaya hakkı olup olmadığını bilmek ister. Böylece tepkinizi gözlemlemek için nesneleri fırlatmaktan çekinmeyecektir. Yürümeye gelince; bebeğiniz bu dönemde büyük ilerleme kaydeder ve artık ellerini tuttuğunuz sürece iki ayağı üzerinde yürüyebilir. Sandalyelere tırmanabilir ancak henüz inişe hâkim değildir.

11 Aylık Bebek Gelişimi

Gittikçe daha fazla hareket eden ve yürümeye çalışan bebeğiniz bacaklarınıza tırmanabilir veya çevredeki mobilyalara tutunarak kendisini yukarı doğru itebilir. 11 aylık bebek gelişimi sürecinden itibaren bebeğiniz yeni oyuncaklara ilgi gösterir, hatta aynanın karşısında uzun zaman geçirmekten sıkılmaz. Öte yandan; sahip olamayacağı bir şeyi isterse, hayal kırıklığı içinde çığlık atmaya ve ağlamaya başlayabilir.

12 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizin doğum günü kutlu olsun! 1 yaşındaki bebek gelişimi süreci, bebeğinizin aynı anda iki eliyle de cisimleri kavrayabildiği ve belki de ilk doğum günü partisi için alkışlamayı öğrendiği dönemdir. Dil yetenekleri de önemli ölçüde gelişir ve ailesinin bazı isimlerini ve hatta hayvan seslerini tanımaya başlar. Ancak istediğini elde etmek için tercih ettiği yöntem hala parmakla işaret etmek olabilir.

13 Aylık Bebek Gelişimi

13 aylık bebekler isteklerini işaret ederek göstermeye devam edebilir. Tek başlarına, ayakta veya emekleyerek çok hızlı bir şekilde hareket etmeyi başarırlar. 13 aylık bebek gelişimi süreci içindeki bebeğiniz sizin yardımınız olmadan da oturabilir ve ayağa kalkabilir. Bebek, yetişkinlerin hareketlerini taklit eder, nesnelerin işlevini öğrenebilir. Ayrıca yürüme alıştırmaları yapmaya başlar.

14 Aylık Bebek Gelişimi

14 aylık bebek gelişimi ile birlikte bebeğiniz nesneleri her açıdan inceler, daha meraklı bir bebek olur ve duyularını keşfeder. 14 aylık bir bebek için konuşmak hala zordur ancak merak etmeyin, konuşamasa da bebeğiniz ona söylediklerini anlayacaktır.

15 Aylık Bebek Gelişimi

15 aylık bebek parmaklarının efendisidir, artık küpleri üst üste koymayı başarabilir ancak üst üste dizmekten çok onları devirmekten hoşlanır. 15 aylık bebek gelişimi evresinde bebeğinizin sorunsuz bir şekilde merdivenleri çıkmayı ve hatta aşağı kaymayı başardığını görebilirsiniz.

16 Aylık Bebek Gelişimi

16 ayda çocuğunuz motor gelişimi iyice hız kazanır. Örneğin, yemek yerken birden uzaklaşarak tamamen bambaşka bir aktiviteye yönlenebilir. İlk çizimlerini, karalamalarını yapmaya başlar. Tuvalet alışkanlığı kazandırmak için ise henüz acele etmenize gerek yoktur, uzmanlara göre bunun için en uygun zaman 18. aydır.

17 Aylık Bebek Gelişimi

Oyun, 17 aylık bebek gelişimi evresinin olmazsa olmazıdır. Bebekler bu ayda şekilleri tanımayı öğrenir. Böylelikle bedenleri ve çevreleri hakkında daha çok bilgi sahibi olurlar. Çok meraklı ve öğrenmeye hevesli olan bebeğiniz, her yeri araştırmaktan ve mümkün olan her yerde yürümekten çekinmiyorsa şaşırmayın, bu onun için 17 ay eğlencesinin bir parçası!

18 Aylık Bebek Gelişimi

Adeta bir kâşif gibi davranan 18 aylık bebeğiniz, isteklerine karşı çıkmanız halinde bir öfkelenebilir. Diyalog, onun küçük yaramazlıklarına karşı koymanın en iyi yoludur. 18 aylık bebek dil gelişimi bebeklerin ortalama 50 kelime anlamasına imkan tanır. Henüz konuşamasa da bebekler, yeni kelimeler ve mimiklerle sizi etkilemeyi başaracaktır.

19 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin 19. ayı onun için özgürlükle eş anlamlıdır! Kimsenin yardımı olmadan istediği yere gidebileceğini düşünür. Dil yeteneği, 19 aylık bebek gelişimi evresi içerisinde önemli bir yer tutar. Bebeğinizin kelime dağarcığı zenginleşir, sizden birçok kelime öğrenir.

20 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz bir süredir çevikliğiyle sizi şaşırtıyor mu? 20 aylık bebek gelişimi izlendiğinde hareket becerileri oldukça gelişmiş bir bebek bizi bekler; geri geri yürümeye, sandalye üzerinde dönmeye ve hatta merdivenleri tırmanmaya başlar. Ancak, bu denemelerinde her zaman çok başarılı olmaz, düşmelere dikkat etmeniz gerekir.

21 Aylık Bebek Gelişimi

Artık bebeğinizin hafızası daha güçlü, ona söylediklerinizi daha iyi aklında tutabilir. Bu dönemde bebekler uyku sorunları yaşayabilir. Bebeğinizi rahatlatmak için bir uyku ritüeli oluşturabilirsiniz. Sıcak bir banyo, uykudan önce okunacak bir hikâye bebeğinizi uykuya yönlendirmenin iyi bir yoludur.

22 Aylık Bebek Gelişimi

22 aylık bebek gelişimi evresinde konuşma daha da önem kazanır. Ona söylediklerinizi gitgide daha iyi anlar ve hatta belli sosyal kurallara bile uymaya başlar. Ev içinde özenli ve kötü kelimelerden arınmış bir dil kullanmamaya dikkat etmeniz önerilir. Unutmayın ki siz bebeğinizin rol modelisiniz ve her şeyi sizin gibi yapmak isteyecek.

23 Aylık Bebek Gelişimi

Eğer siz düzenli bir okuyucuysanız veya bebeğinize sık sık kitap okuduysanız, onun da artık sayfaları kendi başına çevirmek istemesi sizi şaşırtmasın. 23 aylık bebek gelişimi evresinde bebeğiniz, sahip olduğu oyuncakları tanır, hatta başka çocukların oyuncaklarından ayırt edebilir. Ayrıca, yenilik onu büyüler ve keşfettiği şeyleri göstermek için sizi kolundan çekmekten çekinmez.

24 Aylık Bebek Gelişimi

24 aylık ya da iki yaş bebek gelişimi evresi itibariyle bebekler, birçok şeyi nasıl yapacağını bilir. Artık mobilyalara tırmanabilir, koşabilir ve merdivenlerden inip çıkabilir. Elbette ki sıklıkla düşeceklerdir.

25-26-27 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık konuşma sanatında daha ustadır. Henüz uzun cümleler kurmuyorsa da iki üç kelimelik kısa cümleler kurmayı başarır. Yürümek bir yana, bebeğinizin zıplamayı ne kadar sevdiğini fark edebilirsiniz.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi

Bu aylarda bebekler edindikleri tüm becerilere rağmen evde uyguladığınız kuralları anlamada ve onlara uyum göstermede zorlanabilir. Bu da öfke nöbetleri ile sonuçlanabilir. Her şeyden önce, sabırlı olun ve yaptığı şeyin iyi olmadığını açıklamak için zaman ayırın. Sınırlarının önemini anlatmanız, her şeyi düzgünce açıklamanız ve kendinizi tekrar etmekten çekinmemeniz önerilir.

31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi

Bu aylarda bebeğiniz daha sosyaldir. Sizinle veya varsa kreş arkadaşlarıyla birlikte daha çeşitli oyunlar oynamaya başlar ve bundan oldukça keyif alır. Öte yandan, bu aylarda bebekler yeni nesneleri keşfetmeyi sever. Örneğin en sevdiğiniz parfüm şişesi onun için bir oyuncağa dönüşür; rujunuzla duvarlarda sanatsal faaliyetlerde bulunmak isteyebilir. Bu dönem onun için tam bir keşif dönemidir.

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi

34 aylıkken, bebeğiniz artık birkaç şarkıyı ezbere söyleyebilir. Ayrıca sizi soru yağmuruna tutacaktır. Bu dönemde “Neden?” sorusunu bolca duymaya hazırlanın. Üç yaş dönemine gelirken, saygı duyulması ve dinlenmesi gereken bir birey olduğunu fark eder. Kendini kanıtlamak için, büyük öfke nöbetleri geçirme eğiliminde olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR