B12 VİTAMİNİN ÇOCUK SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ

B12 VİTAMİNİN ÇOCUK SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ

Anneler, çocuklarının sağlıklı büyümesini ve gelişmesini ister. Peki, B12 vitamininin çocuk sağlığı üzerindeki önemini yeterince biliyor musunuz?

• B12 vitamini kırmızı kan üretimini sağlayarak yani kansızlığı önler. Merkezi sinir sistemini korur. Besinlerin vücut tarafından emilmesine yardımcı olur. Hafızayı geliştirir, rahat uyumaya katkısı vardır. B12 çocukların hem fiziksel hem zeka gelişiminde oldukça önemlidir.

• Vitaminler, vücudumuzun yapı taşlarıdır. Öyle ki bir çocuğun vitamin ihtiyacı, henüz annesinin karnındayken başlar. Bu vitaminlerin en önemlilerinden biri de B12`dir.

• B12 vitamini açısından zengin besinler ise süt, yumurta, peynir, yoğurt, balık, karaciğer, böbrek gibi hayvansal gıdalardır. Sebzelerde B12 vitamini yoktur.

• Eğer anneler, hamilelikleri sırasında yanlış beslenerek B12 eksikliği yaşarlarsa, bebeklerine yeterince bu vitamini geçiremezler ve doğan çocuklarda yeterince B12 depolanmamış olur. Dolayısıyla gerek hamilelikte, gerek emzirme döneminde annelerin yeterince B12 vitamini alması son derece önemlidir.

• Pınar Süt besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra  B12 açısından da oldukça önemli bir besin kaynağıdır.

 

b12-vitamini-eksikliginin-belirtileri-ve-zararlari.jpg

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri ve zararları

Süt çocuklarında görülen B12 eksikliğinin temel nedeni, annelerindeki B12 eksikliğidir. Bu vitamin o kadar önemlidir ki, eksikliği ciddi sorunlara yol açabilir.

Bebeklerdeki B12 eksikliğinin en önemli belirtisi, büyüme geriliğidir. Bebeğinizin gelişiminde sorun hissediyorsanız ve bebeğiniz iştahsızsa, bu belirtileri mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız. Çünkü gelişmelerinin ilk çağlarında B12 eksiklği yaşayan çocukların, bu durumunun hızla telafi edilmesi çok önemlidir. Zamanında önlem alınmazsa, B12 eksikliği, anemi, ciddi nörolojik hasarlar gibi çok ciddi hastalıklara yol açabilir.

B vitamini eksikliğinin en büyük  belirgin belirtisi, büyüme geriliği, iştahsızlık, yutma güçlüğü, çocukların motor gelişmelerinde geriliktir. Bu gerilikleri tespit edebilmek içinse annelerin bilinçli olmaları oldukça önemlidir. Mesela bebekler, normalde 3 aylık süreyi doldurduktan sonra başlarını tutabilirler. 7-8 aylık olduklarında bir destek olmadan oturabilirler. Ama eğer bir bebekte B12 eksikliği varsa, bu süreler geçtiği halde başını kontrol edebilme, kendi kendine oturabilme, olması gereken zaman içinde yürüme ve konuşma gibi gelişimleri aksar. Annelerin bu süreçleri iyi gözlemlemeleri çok önemlidir.

Çocuklarda B12 eksikliği olmaması için ne gibi önlemler alınmalıdır?

B12 eksikliği özellikle 0-2 yaş arasında sık görüldüğü için anneler mutlaka, çocuklarında rutin olarak B12 düzeyi kontrolü yaptırmalıdır. Ayrıca, küçük çocukların hayvansal gıda alımlarına özellikle dikkat edilmelidir.

Bunun yanı sıra gebelik dönemindeki ve emzirme dönemindeki annelerde B12 kontrolü yaptırmalı ve çocuklarının sağlığı için, bilinçli beslenmeye dikkat etmelidirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR