BEBEĞİNİZİN UYKU DÜZENİNİ NASIL SAĞLARSINIZ?

BEBEĞİNİZİN UYKU DÜZENİNİ NASIL SAĞLARSINIZ?

1) Bebek ve Çocuklar için Uykunun Önemi

Uyku, beyin başta olmak üzere çocuklarınızın tüm organlarının sağlıklı ve düzenli olarak çalışabilmesi için şarttır. Aynı zamanda uyku sayesinde stres hormonu seviyesi de azalarak büyüme hormonunun salınımı daha üst noktalara ulaşır. Vücudun kendini onarmasını, yeniden yapılanmasını sağlayan ve vücudun kendini yeni bir güne hazırlamasına yardımcı olan uyku, çocukların büyümesinde de etkili rol oynar. Bu noktada çocukların yaşı, uyku ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve düzenlenmesinde büyük önem taşır. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, büyüme süreci o kadar hızlı olur ve uyku ihtiyacı da bu oranda yüksektir. Bunların yanı sıra uykunun ebeveynle çocuk arasındaki bağın güçlenmesine de katkısı vardır.

Çocukların uyku gereksiniminin karşılanması kadar onların süreklilik gösteren bir uyku düzenine de sahip olması önemlidir. Zira düzenli uyuyan bir çocuktaki büyüme hızı daha yüksek seviyede seyrederken, öğrenme ve hafızaya dair gelişimleri de daha etkili olur. Birçok annenin şikayet ettiği ve son dönemde çocuklar arasında giderek yaygınlaşan hiperaktivitenin etkileri de düzenli uyku aracılığıyla azaltılabilir. Yeteri kadar uyumayan çocuklarda ise durum daha farklıdır. Yeterli düzeyde uyuyamayan bebek ve çocuklarda fazla yemek yeme, televizyona düşkünlük gibi çeşitli olumsuzluklar ortaya çıkabilir.

2) Bebeğinizin Uyku Düzenine Dikkat Edin

Uyku saati, bebek ve çocuklar için olduğu kadar ebeveynler için de büyük bir öneme sahiptir. Çocuklar büyüdükçe uyku saatlerinde azalma görülebilir. Örneğin; yeni doğan bir bebek 18-20 saat uyuyabilirken, nispeten daha büyük bir çocuğa 14-16 saatlik uyku yeterli olur. Okul çağındaki çocuklar ise 9-10 saatlik bir uyku ile hem sağlıklı hem de gün içinde verimli olabilirler. Çocuğunuzun yaş aralığını göz önünde bulundurarak farklı yaş aralıklarında gerek uyku sürelerinde gerekse uyuma zamanlarında değişikliğe gidebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken nokta, bebeklerin gece uykusu kadar gündüz uykusuna da gereksinimlerinin olduğudur. Bazı zamanlarda bebekler çeşitli mazeretler üreterek uyumak istemeyebilir ve hatta sizinle dakikalar süren inatlaşmalara bile girebilirler. Bunda, bebeklerin uyku ortamlarının uygun olmaması, uyudukları odanın gürültülü, uygun oda ısısında olmaması gibi farklı nedenler etkili olabilir.

Bebek ve çocukların; ruhsal, fiziksel ve zeka gelişimleri için büyük önem taşıyan gece uykusu için de odalarının sessiz ve mümkün olduğunca karanlık olmasını sağlamalısınız. Tamamen karanlık odada uyuyamayan çocuklar içinse düşük düzeyde ışık veren aydınlatmalar, onların daha rahat uyumasına yardım edebilir. Eğer bebeğinizin çok daha huzurlu bir gece uykusu uyumasını arzu ediyorsanız çeşitli bebe yağları kullanarak ona masaj yapabilir, bu esnada yumuşak tondaki bebek şarkılarını çalabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı onun için uyku arkadaşına da dönüştürebilirsiniz.

Bebeklerin ve yaşı daha büyük olan çocukların daha derin uyuyabilmeleri için süt sağlıklı bir çözümdür. Çocuklarınız süt içerisinde bulunan amino asitler sayesinde deliksiz ve rahat bir şekilde uyuyabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR