YENİDOĞAN BEBEK BAKIMI HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY

YENİDOĞAN BEBEK BAKIMI HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY

Sonunda beklediğiniz an geldi, yenidoğan bebeğiniz ile eve döndünüz. Şimdi ise önünüzde yepyeni bir sayfa var. Beslenmeden hijyene, uyku saatlerinden gelişim takibine kadar birçok konu yeni ebeveynleri endişeye sürükleyebilir. “Yenidoğan bebek ne zaman emzirilir? Yenidoğan bebek bakımı nasıl olmalı? Yenidoğan bebek nasıl uyandırılır?” gibi soruların ve daha fazlasının yanıtlarını, yenidoğan bebek bakımının püf noktalarını incelediğimiz bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğumdan sonra geçirdiği ilk 28 günde bebekler, “yenidoğan bebek” olarak adlandırılır. Hayata gözlerini ilk defa açan bu dönemdeki bebeklerin ihtiyaçları basit gözükse de sağlıklarını korumak için dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunur. Bebeğin ihtiyaçlarını anlamak ve onları zamanında karşılamak ilk zamanlar zorlayıcı gözükebilir, ancak bebek ve ebeveyn arasındaki bağ güçlendikçe bu süreç kolaylaşır ve belirli bir rutin oluşur. Bebeğinizi tanımanın en iyi yolu onunla bol bol zaman geçirmektir. Böylece onun mizacını; dokunmaya, gürültüye ve görsel ortama karşı hassasiyet derecesini keşfedebilirsiniz. Her çocuk farklıdır ve beslenme, teselli edilme, eğlenme ve hatta taşınma konularında farklı tercihleri vardır. Onunla vakit geçirdikçe, yavaş yavaş bebeğinizin neyi sevdiğini ve nelerden rahatsız olduğunu öğreneceksiniz. Ağlamak; bebeğinizin açlığını, acısını, rahatsızlığını, yorgunluğunu ve can sıkıntısını ifade edebilmesinin tek yoludur. Dolayısıyla bebeklerin en çok ağladığı dönem de yaşamlarının ilk üç ayıdır. Bebeğinizin sadece dikkat çekmek için ağlamadığını bilmeniz gerekir. Bebeğiniz her ağladığında onu teselli etmek, şımarık bir karakter oluşmasına sebep olmaz. Ağlamalarına hızlı ve sakin bir şekilde cevap verdiğinizde bebeğiniz sevildiğini ve güvende olduğunu hisseder, bu da aranızdaki bağın güçlenmesini sağlar.

Yenidoğan Bebek Beslenmesi Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Anne sütü, bebeklerin ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerini sağlayan, sindirimi kolaylaştıran ve onları enfeksiyonlara karşı koruyan bütünleyici bir besindir. Anne sütü, bebeklerin yaklaşık 6 aya kadar ihtiyaç duyacağı tek besin kaynağıdır. Bebeğinizi beslemek için hangi yöntemi seçerseniz seçin, açlık belirtileri dinene kadar onu beslemeniz gerekir. Anne sütüyle beslenen bir bebek günde en az sekiz kez, formül mama ile beslenen bir bebek ise günde en az altı kez beslenmelidir. Yenidoğanların oldukça küçük olan mideleri onların az miktarda ve sık sık beslenmelerini gerektirir. Bu beslenme zamanları uyku periyodları ile kesiştiğinde, ebeveynler beslenme için bebeklerini uyandırıp uyandırmamak konusunda tereddüt edebilir. Uzmanlar, uyku zamanına denk gelse dahi, yenidoğan bebeklerin 2-3 saatlik periyotlarda emzirilmesi gerektiğini söylemektedir.

Yenidoğan Bebek Emzirme İpuçları

Yeni doğan bir bebek, tüm sağlık tetkikleri yapıldıktan ve annenin yanına getirildikten sonra mutlaka anne sütüne ihtiyaç duyar. Doğumdan sonra verilen ilk anne sütüne “kolostrum sütü” ya da “ağız sütü” denir. Bu sütün bileşimi, ileriki dönemlerde gelecek anne sütünden farklıdır ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren unsurlar bakımından oldukça zengindir. Yenidoğan bebeklerini emzirmeyi planlayan anneler, hem kendileri hem de bebekleri için en konforlu yöntemi seçmek isteyecektir. Burada, sizler için anneler arasında en çok bilinen dört emzirme yöntemini derledik:

Beşik Pozisyonu

Bu pozisyon anneler arasında en çok tercih edilen emzirme pozisyonudur. Öncelikle bebeğin vücudu annenin koluna doğru yerleştirilir. Annenin ön kolu bebeğin sırtını desteklerken, eli bebeğin kalçasını veya uyluğunu sarar. Bu pozisyonda bebeğin kulağı, omzu ve kalçası düz bir çizgi oluşturmalıdır. Bebeğin burnu ise annenin meme hizasına gelmelidir. Anne, emmeyi kolaylaştırmak için parmakları ile bebeği memeye yönlendirebilir.

Çapraz Beşik Pozisyonu

Bu pozisyonda bebeğin midesi annenin midesine dayalıdır, annenin uyluk bölgesine yerleştirilen bir yastık bebeği meme ucu hizasına getirir. Anne sol memeyi vermek isterse, sağ elinin parmaklarını bebeğin kulaklarının arkasına ve boynunun arkasına koyarak bebeği destekler. Meme başı bebeğin damağına sürtündüğünde, bebek emmeye yönlendirilmiş olur.

Koltuk Altı Pozisyonu

Annenin oturur konumda olduğu bu pozisyonda, bebek annenin kucağına yerleştirilen bir yastık üzerine yatırıldıktan sonra ayakları annenin sırtına bakacak şekilde koltuk altına yerleştirilir.  

Yan Yatma Pozisyonu

Bu pozisyon, özellikle geceleri emzirmek için ve sezaryen ile doğum yapan anneler için en rahat pozisyonlardan biridir. Bu pozisyonda anne, bebekle yüz yüze gelecek şekilde yan tarafına uzanır ve bir koluyla bebeği kavrar. Bebeği kendisine dönük tutmak için anne, bebeğin arkasına katlanmış bir havlu veya bir yastık koyabilir.

Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni

Yenidoğan uyku düzeni, yeni ebeveynler arasında yaygın bir endişe kaynağıdır. “Yenidoğan bebek kaç saat uyur? Ne zaman uyur? Çok mu uyuyor yoksa az mı?” gibi sorular, her yeni ebeveynin cevabını merak ettiği sorulardır. Her bebek benzersiz olduğu için bu cevapların bebekten bebeğe değişeceğini unutmamalısınız. Yeni doğmuş bir bebek ihtiyacına göre uyur. Yenidoğan bebekler için gece ve gündüz arasında fark yoktur; uyanıklık ve uyku dönemlerini düzenleyen biyolojik saatleri henüz düzenli değildir. Genel olarak yenidoğan bebekler günde yaklaşık 14-18 saat boyunca, 3-4 saatlik periyodlar boyunca uyurlar.

Yenidoğan Bebek Ne Zaman ve Ne Sıklıkla Yıkanır?

Banyo vakti, özellikle yeni doğan bebekler için benzersiz bir rahatlama fırsatıdır. Yenidoğan bebeğinizin haftada iki veya üç kez banyo yapması yeterlidir. Öte yandan yüz, eller ve hijyen alanlarının her gün temizlenmesi tavsiye edilir. Ancak, banyo ortamı sağlanırken ve banyo sırasında belirli sağlık ve güvenlik kurallarına uyulmalıdır. Örneğin, genellikle kireçli olan musluk suyu bebeklerin oldukça hassas olan ciltlerini kurutabilir. Bunu önlemek için banyo sonrası yenidoğan bebeğin vücudu, bebekler için uygun yağ veya kremlerle nemlendirilebilir. Ayrıca banyo yapılan odayı aşırı ısıtmamak ve su sıcaklığını kontrol altında tutmak da oldukça önemlidir.  

Yenidoğan Bebek Neden Kusar?

Küçük bir mideye sahip olan bebeklerin; yenidoğan bebek kusması durumu doğal ve normal olarak karşılanan bir durumdur. İlk aylarda bu kusmalar genellikle gaz çıkarırken, beslenme sırasında veya hemen sonrasında küçük miktarda gerçekleşir. Kusma; bebeklerin hızlı emmesi, emme sırasında hava yutması veya çok fazla emmesi nedeniyle de gerçekleşebilir.

Yenidoğan Bebek Gelişimi

Siz yeni doğan bebeğinizi tanımaya çalışırken, o da yavaş yavaş etrafındaki dünyayı keşfetmeye başlar. Dünyaya geldiği ilk ay içerisinde tamamen size bağlı olmasına rağmen bebeğiniz, düşünülenden daha fazla beceri ve yeteneğe sahiptir. Doğumdan itibaren yenidoğan bebek, insan yüzlerini ilgi çekici bulur. Annenin kokusunu, sesini ve yüzünü tanımaya başlar. Özellikle bu dönemde anne sütü ile beslenme, anne-bebek ilişkisini ten teması ile bir üst seviyeye taşıyabilir, bebeğinizin sevildiğini ve güvende olduğunu hissetmesini sağlayabilir. Yeni doğan bebeğinizin ilk haftaları büyük ölçüde uyumak, emmek ve ağlamaktan oluşacaktır. Bu dönemde bebeğiniz birtakım hareketler sergilediğini fark edebilirsiniz. Örneğin, bebeğinizin elinin iç kısmına dokunursanız, parmağınızı sıkmaya çalıştığını görebilirsiniz. Yenidoğan bebekler, göz hizasında olan ve dikkatini çeken bir cisim görüp ona bakmak isteyebilir, ancak bebeklerin hareket halindeki bir nesneyi gözleriyle takip edebilmesi için ilk 1 aylık gelişimini tamamlaması gerekir.   Çocuğunuz, doğumdan itibaren onu gözlemleyerek fark edebileceğiniz olağanüstü yeteneklere sahiptir. Her gün o yeni keşiflerde bulunurken, siz de onun yanında olun ve bu benzersiz anların tadını çıkarın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR