EK GIDA GEÇİŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK 10 ÖNEMLİ TÜYO

EK GIDA GEÇİŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK 10 ÖNEMLİ TÜYO

6. aydan sonra anneleri bekleyen biraz sancılı, biraz da telaşlı bir dönem olan ek gıdaya geçiş süreci, birkaç önemli yöntem ile daha kolay ve rahat şekilde atlatılabilir. Aşağıda bulunan ve ek gıda geçişini kolaylaştıracak 10 önemli tüyo ile nasıl daha iyi sonuçlar alacağınızı görebilirsiniz.

1. Ek gıdaya hazır olup olmadığını kontrol edin.

Annesi olarak onu en iyi tanıyan sizsiniz. 6. aydan sonra başlayacağınız ek gıda alımı için bebeğinizi gözlemleyin. El ve göz uyumunu sağlayan, başını dik tutabilen ve oturabilen bir bebeğiniz varsa, yeni besinler için hazır demektir.

2. Miniğimiz acıkmışsa, tam zamanı !

Bebeğinizin henüz hiç tatmadığı ve bilmediği bir yiyeceği yemesi, bunu gerçekten istemesi için aç olması oldukça etkili olacaktır. Özellikle öğle saatlerinde ve açken vereceğiniz ek gıdayı hem istekle yiyecek hem de kolayca sindirip gece rahatsız olmayacaktır.

3. Sevebileceği gıdalardan başlayın.

Ek gıdaya başlangıç aşamasında garipseyeceği, yoğun tatlara sahip, tuzlu ya da aromalı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Yoğurt, tatlı oluşu nedeniyle hoşuna gidecek elma, armut, şeftali gibi meyvelerin ev yapımı püreleri, yine diğer sebzelere göre daha tatlı olan havuç, kabak gibi sebzelerden yapılmış püreler ilk aşamada çok uygun olacaktır.

4. Onu zorlamayın.

Bebeğiniz her ne kadar küçük ve korumasız olsa da onun da tepkileri ve içgüleri var. Bu nedenle sevmediği bir yiyeceği zorla yedirmeye çalışmayın. Yemek istemediğini gördüğünüzde bir süre mola verin ve birkaç gün ya da bir hafta sonra, başka bir yiyecek ile tekrar şansınızı deneyin.

5. Porsiyonlar konusunda makul olun.

İlk aşamada onu zorlamamanız çok önemli. Minik midesinin yiyeceklere yeni alıştığını unutmamalısınız. Örneğin, yiyeceği ilk çorbanın küçük bir kase olacağını beklememeli, bir-iki kaşık çorbanın yeterli olacağını bilmelisiniz.

6. Bazı gıdalardan uzak durun!

Et yemeklerinden, makarnadan ve tuzdan uzak durun. Doğrudan şeker alımına ise 2 yaşından sonra başlamalı bu sürece kadar doğal meyve şekeriyle devam etmelisiniz.

7. Verdiği tepkileri dikkate alın!

Ek gıdaya geçişte bebeğinizin yiyecekleri sevmesi kadar, fiziksel olarak olumlu tepki vermesi de önemlidir. Yemek sonrası kusan, ishal ya da kabız olan, vücudu kızaran bebeğiniz için bir uzmana başvurmanız ve sonuca kadar ek gıda alımını durdurmanız gerekir.

8. Küçük kahramanı heveslendirin.

Kendi kaşığını tutması, yemeğini tek başına yiyor hissini tatması yemek yeme aşamasını onun için keyifli bir hale getirebilir. Ek gıdaya geçişin ilk aşamalarını atlattıktan sonra onu heveslendirmeye başlayabilirsiniz.

9. Hep birlikte yemek yiyin.

Bebeğinizin en temel bilgileri öğrenme aşamasında olduğunu unutmadan, mama sandalyesiyle onu da sofranın bir üyesi yapmak ileriki zamanlarda yemek alışkanlıklarını bir hayli olumlu etkileyecektir.

10. Pes etmeyin.

Ek gıdaya geçiş süreci, her bebekte farklılık gösterse de çoğu zaman zor ve meşakketli bir dönem. Bunu unutmayın ve bebeğiniz yiyeceklere itiraz ettiğinde, denediği gıdaların hiçbirinden hoşlanmadığında sakın pes etmeyin. Ona karşı anlayışlı ve sabırlı olduğunuzda nihayet mutlu sona ulaşacak ve ek gıdaya resmen geçebilmiş olacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR