HARFLERİ EĞLENCELİ YÖNTEMLERLE TANITIN

HARFLERİ EĞLENCELİ YÖNTEMLERLE TANITIN

Harfleri öğrenme süreci bir çocuk için çok kolay olmayabilir. Çoğu çocuk harfleri birleştirmede güçlük çekebilir, harfleri tersten yazabilir ya da tek tek harfleri birbirinden ayırt edemeyebilir. Çocuklar ancak 2-3 yaşından sonra harflerle tanışmaya ve aralarındaki farkları görmeye başlarlar. Doğal gelişen bu sürecin neşeli aktivitelerle pekiştirilmesi, anne ve babaların harfleri ve seslerini öğrenmeleri için çocuklarına yardımcı olmaları önem taşır; çünkü bu ısınma hareketleri ileride okuma yazma öğrenirken çocuklara büyük fayda sağlayacaktır.

Çocuklar 2 yaş öncesinde sayıları, 2-3 yaş civarında ise harfleri tanımaya başlıyorlar. 3 yaşından sonraysa  bazı isimlerin (kendilerinin, anne babalarının) baş harflerini yazabiliyorlar. Harflerden hece türetme gibi eylemlere başlıyorlar.

Çocuklara okul öncesi dönemde okuma yazma eğitimi verilmesiyle ilgili genel eğilim şu: Zihinsel ve duygusal gelişimi tamamlanmamış olduğundan bu yöntem tercih edilmemeli, hele hele çocuk bu konuda kesinlikle zorlanmamalı.

Öte yandan çocuğun okul dönemine doğru bir şekilde hazırlanması, harflerin ve seslerinin (okunuşlarının) öğretilmesine yönelik küçük alıştırmalar gerçekleştirilmesi önemli; çünkü çocuk bu şekilde okuma yazma öğrenirken adımlarını daha rahatlıkla atabiliyor, becerileri gelişebiliyor…

ÖYLEYSE ŞİMDİ EĞLENCELİ ALIŞTIRMALARA BAŞLAMA ZAMANI…

Çocuğunuza bebekliğinden itibaren bol bol kitap okuyun. Kitap okurken resimlerle birlikte harfleri de gösterin, seslerini çıkarın, onun sizi taklit etmesini sağlayın; bu şekilde harflerle tanışıklığı zaman içinde artacaktır. Bu çalışma, harfleri anlamlandırmasını da sağlayacaktır. Küçük öyküler de içeren alfabe kitapları alın. Çocukta ses farkındalığının gelişmesine yardımcı olan bu kitaplardaki öyküleri birlikte okuyup, önerilen keyifli etkinlikleri yapın; aktivitenize bolca da gülümseme katın. Çocuğunuzu harflere iyice ısındırın. İşte birkaç yöntem: Harfleri çizin, boyayın, kesin; bunları birer tabloymuşcasına odasına asın. Oyun hamurlarıyla A’lar, B’ler, C’ler yapın… Harfli bloklarla oynatın. Manyetik harflerle ismini yazıp buzdolabının üstüne asın… Harfleri, günlük hayatta kullandığımız sesleriyle öğretin; bu seslere kahkaha da ekleyin. Harfleri konu alan şarkılar, akıllı telefonlar için oluşturulmuş müzikli ve eğlenceli alfabe uygulamaları, oyuncak laptop’lar bu konuda size yardımcı olacaktır.

Bir uyarı: Bu alıştırmaları, bir dersmiş gibi ele alma hatasına düşmeyin ve çocuğunuza yüklenmeyin. Harflerin hepsini birden tanıtmayın, belirli bir süre sadece tek bir harfe yoğunlaşın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR