ANNE SÜTÜ NASIL ARTIRILIR?

ANNE SÜTÜ NASIL ARTIRILIR?

Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekiyor. Anne sütünün hem miktarını hem de kalitesini artırmak içinse yeterli sıvı tüketmeli, bebeğinizi ağladıkça emzirmeli, doğru pozisyonda emzirmeye özen göstermeli ve kendinizi fazla yormamalısınız. İşte ayrıntılar…

Aysen Arıcan Öz – Uzman Diyetisyen

Büyümenin en hızlı olduğu yeni doğan döneminde bebeğin yaşantısında en önemli konu beslenmedir. Anne sütü bebeğin sağlıklı olması, besin gereksinimlerini karşılaması, kolaylıkla sindirilebilir olması ve enfeksiyonlara karşı korumasıyla yeri doldurulamaz üstünlükte bir besindir. İlk 6 ay boyunca başka hiçbir ek besin, hatta su bile verilmesine gerek olmadan bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Anne sütü doğumdan sonraki ilk yarım ila bir saatlik süre içinde bebeğe verilmelidir. Emzirmenin anne için de büyük faydaları vardır. Örneğin emziren kadınların meme kanserine yakalanma riski daha azdır. Bunun dışında ruhsal ve fiziksel yenilenme için emzirme çok önemlidir.

Peki anne sütünü artırmak için neler yapılmalıdır?

1) Yeterli sıvı tüketin:

Emzirdiğiniz sürece günde 3-4 litre sıvı tüketmeniz gerekir. Bunun 700 ml’sinin süt yapımı için kullanılacağını unutmayın. Sıvı ihtiyacınızın 2-3 litresini sudan, 1-2 litresini ise diğer içeceklerden karşılamalısınız. Günde 10-12 bardak su içmek anne sütü devamlılığının en önemli şartıdır. Protein, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir besin olan süt, ayrıca ayran, meyve suyu gibi içecekler de hem annenin ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunur, hem de anne sütü verimini artırır. Günde en az 2 bardak süt, 1-2 bardak meyve suyu içmelisiniz.

2) Bebeğinizi ağladıkça emzirin:

İlk 6 ay bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir. Sadece anne sütü aldığı süre boyunca bebeğiniz ne zaman istese onu emzirin. Emme refleksi iyi olan bebekler süt salınımını uyararak daha çok süt yapılmasını sağlar.

3) Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirin:

Göğsünüze makas yapmayın, bu şekilde süt kanallarının bazılarına zarar veriyor olabilirsiniz. Bebeğiniz sizi emerken çabuk yoruluyor hatta uykuya dalıyor olabilir ama bu karnının doyduğu anlamına gelmez. Her seferde iki göğsünüzü onar dakika emzirerek göğüslerinizin boşalmasını sağlayın. Böylece yeni süt yapımı hızlanır ve bebeğiniz de aç kalmamış olur. Göğüslerinizin deforme olacağına dair estetik kaygılarınız bilinçaltında olduğu sürece süt veriminiz azalır, bu nedenle gönülden süt vermeyi istemelisiniz.

4) Kendinizi fiziksel olarak fazla yormayın:

Bebeğiniz sizi yeteri kadar yoruyor ve uykusuz bırakıyor. Bir de bunun üzerine ağır işlerle uğraşırsanız halsiz ve yorgun düşebilirsiniz. Anne sütünün devamlılığı için sağlıklı beslenme kadar düzenli uyku ve dinlenmiş olmak da gerekir. Gün içinde bebeğiniz uyurken kendinizi dinlendirin. Günlük ev işlerini haftaya paylaştırarak yapın, gerekirse yardımcı olabilecek kişilerden destek alın. Yardım alacağınız kimse yoksa bir anda bütün evi temizlemek, koltukları çekmek, cam silmek gibi ağır işleri yapmaktan kaçının.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR