HAMİLELİK DÖNEMİNDE SÜT İÇMENİN ÖNEMİ

HAMİLELİK DÖNEMİNDE SÜT İÇMENİN ÖNEMİ

Hamilelik döneminde anne adayının gerek bebeğin gelişimini sürdürebilmek gerekse daha sağlıklı bir süreç geçirebilmek adına kalsiyum içeren besinler tüketmesi gerekir. Kalsiyum bakımından zengin olan süt ise bebeğin ve anne adayının ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin çoğunu karşılar.

Süt içme alışkanlığı, hamilelikte kalsiyumun yanı sıra A, C, D, K vitaminleri, demir ve mineral gibi çeşitli besin ihtiyaçlarının karşılanması açısından da oldukça önemlidir. Düzenli olarak tüketildiğinde sorunsuz bir gebelik geçirmenize yardımcı olur. Kalsiyum deposu olan sütün önemi, bebek ve anne adayı için farklı başlıklarda incelenebilir.

1) Süt Tüketiminin Anne Adayına Olan Katkıları

Hamilelik süreci boyunca düzenli olarak süt tüketen anne adaylarında, kalsiyum eksikliğinden doğan kemik erimesi rahatsızlıkları görülme riski ortadan kalkar. Bebeği için kalsiyum kaynağı olan anne adayının gıda takviyesi olarak sıklıkla süt tüketmesi, gebelikte fizyolojik açıdan dirençsiz kalmasının önüne geçer. Yani süt alımı, hamile kadının kendi sağlığından taviz vermeden rahat bir süreç geçirmesine zemin hazırlar.

Sütün diğer önemi ise hamilelik dönemi boyunca anne adaylarında gözlenilen yüksek tansiyon riskini azaltmasıdır. Bu besin kaynağının ayrıca doğum üzerinde de birçok yönden faydası vardır. Anne adayının sancılarını azaltmakla beraber daha kolay bir doğum gerçekleştirmesine destek olur. Hamilelikte süt tüketimi, anne adayının metabolizmasına ve isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak günde en az 3 bardak olacak şeklinde tüketilmesi en idealidir. Sade şekilde içebileceği gibi çeşitli gıdalarla harmanlayarak veya yoğurt haline getirerek rahatlıkla tüketilebilir. Hamilelikte beslenme programınıza doktor denetiminde ekleyerek siz de hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

2) Süt Tüketiminin Bebeğe Olan Katkıları

Hamilelikte süt içmenin bebeğe faydaları, ilk olarak diş ve kemik sağlığı yönündedir. Kemik yapısı güçlü olan bebeklerin beraberinde bağışıklık sistemleri de dayanıklı olur. Yani hastalıklara yakalanma olasılıkları düşüktür ve hastalıklarla karşı baş edebilme dirençleri vardır. Süt içen anne adaylarının doğum ağırlıkları, diğer gebeliklere oranla genellikle daha fazla artış gösterir.

Bebeğin kalp ritminden kan pıhtılaşmasına kadar birçok fizyolojik büyümesine etki eden gıdanın ayrıca zihinsel gelişim üzerinde de etkisi görülür. Embriyoyu tıpta “multiple sclerosis” olarak adlandırılan özbağışıklık hastalığına ve alerji türündeki çeşitli deri problemlerine karşı koruma altına alır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR