Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü içmesi çok önemli. 6. aydan itibaren ise ek besinlere geçiş süreci başlıyor. Annelerin kafasını en çok karıştıran dönem de bu oluyor! 1 yaşına gelinceye kadar bebeğime ne yedirmeliyim, nasıl yedirmeliyim, ne kadar yedirmeliyim? İşte annelerin kafasındaki soru işaretlerini giderecek öneriler…
Miniğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslediniz… Her şey ne kadar da güzel, ne kadar da rahattı. Ama artık yeni bir dönem başlıyor. Sağlıklı gelişimi için anne sütünün yanı sıra ek gıdaları da beslenmesine dahil etmeniz gerekiyor. Yani size mutfağın yolları görünüyor. Yoğurtlar, çorbalar, meyve püreleri… Daha tadacağı çok şey var!
1) 6-12 aylık dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayın. Miktarını daima azdan başlayarak arttırın.
2) Ek gıdaya geçiş sabır gerektiren bir süreç. Biraz da deneme-yanılma yöntemiyle bebeğinizin damak tadına uygun gıdaları bulacaksınız. Bu nedenle hemen pes etmeyin ve denemekten vazgeçmeyin!
3) Bebeğiniz yeni bir tadı deneyimleyeceği zaman öncelikle aç olmasına dikkat edin ve besinleri yedirirken kaşık ya da bardak kullanın. Besinlerin alerji yapıp yapmadığını gözlemleyin. Aynı gün içinde birden fazla besin denemeyin.
4) Ek gıdalar çocuğunuzu değişik tatlarla tanıştırırken aynı zamanda ona kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek ve alerji yapma olasılığı düşük olan besinlerdir.
5) Meyve püresi, yoğurt, muhallebi, sebze çorbası/sebze püresi, bisküvi, ekmek, yumurta, peynir ve reçel 6-12 aylık bebek beslenmesinde en önemli rolü oynayan gıdalar.
6) Meyve püresine başladıktan 2 hafta sonra taze sebzelerden hazırladığınız sebze çorbası veya püresini günde bir-iki tatlı kaşığı ile başlayarak bebeğinize verebilirsiniz. 2-3 haftadan sonra sebze püresinin içine kıyma da ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz.
7) Pirinç unundan hazırlayacağınız muhallebiyi gece öğünü olarak değil de akşam öğünü olarak vermeye özen gösterin.
8) Çocuğunuz bu besinlere alıştığında kahvaltı hazırlamaya da başlayabilirsiniz. Kahvaltı için bir miktar sağılmış anne sütü, peynir, reçel, ekmek, bebe bisküvisi ve 1 çay kaşığı haşlanmış yumurtanın sarısı gibi gıdalardan bir karışım hazırlayabilirsiniz.
9) 7. aydan itibaren tahıllı çorbalar ve köfteye; 7-8. aylarda beyaz et ve balığa başlayabilirsiniz!
10) Bal, yumurtanın beyazı, çay, kahve, kakao, çikolata, hazır gıda, sakatat ve şarküteri ürünlerini ise bebeğinize 1 yaşına kadar yedirmemelisiniz.