Çocukluk Çağında Reflü
Yetişkinlerin hastalığı olarak bilinen reflü, günümüzde artık çocukların da kapısını sık çalan bir hastalık haline geldi. Mide içeriğinin ağza veya yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan şikayetler reflü olarak adlandırılırken, belirtileri çok farklı şikayetlerle kendini gösterir. “Reflü belirtileri çok geniş bir yelpazede yer alır. Basit olarak ağza yenilen gıdaların gelmesinden, hayatı tehdit eden solunum durmalarına (apne) kadar değişebilir.” Özellikle bebeklerde mide şekli de reflü nedenidir. Erişkinlerde mide J harfi şeklinde iken bebeklerde yatay pozisyonda ve yatık şişe görünümündedir. Bebekler günün çoğunu yatarak geçirirler. Bu nedenle yerçekimi etkisi azalacağından reflü kolaylaşır. Ayrıca sürekli sıvı ile beslendikleri için de kusma daha kolaydır.
Çocuklarda reflünün belirtilerine dikkat!
– Ağızdan salya akması
– Tükürme ve kusma, kanlı kusma
– Besinlere ilgisizlik, ağlama, iştahsızlık, huzursuzluk
– Çok sık gece uyanmaları
– Kilo kaybı veya yetersiz kilo alımı
– Ağız kokusu, dişlerde çürük
– Karın ağrısı
– Boy kısalığı
– Yutma güçlüğü
– Tekrarlayan akciğer iltihabı
– Uzun süren bir türlü geçmeyen öksürük
– Ses kısıklığı
– Kulak iltihabı, sinüzit
– Tekrarlayan zatürre atakları
Reflüyü Azaltmak İçin
1. Gece beslenmesini kaldırın
Gece beslenmesine 6 aydan sonra ihtiyaç duyulmadığından gece sütü vermekten vazgeçin, yatmadan en az 2 saat önce yemek yedirmeye son vermiş olun. Aksi halde çocuğumuzda reflü hastalığına neden oluruz. Bu hastalar birçok defa yanlış tanı alıyor ve astım tanısı konularak uzun süreli gereksiz ilaçlar başlanıyor.
2. Bu besinlerden uzak tutun
Çocuk ve bebeklerde beslenme ve hayat tarzı değişikliği yapılması şart. Özellikle çikolata ve baharatlı yiyecekler tükettirmeyin. Yağlı hazır gıdalardan kaçının. Kafeinli ve asitli içeceklerden, paketli ambalajlı tüm yiyeceklerden uzak tutun. Çünkü tüm bu yiyecek ve içecekler reflü hastalığı ile birlikte çocuklarda artık çağımızın en korkulan kabusuna -şişmanlığa- neden olmaktadır.
3. Porsiyonlarını azaltın
Anneler çocuklarının tabaklarına kimi zaman midesinin alacağı ölçüden daha fazla yemek koyup bunu bitirmesini bekleyebiliyor. Ancak sağlıklı olan, tabağa koyulan gıda miktarının azaltılması, az az ve sık sık beslenmeye özen gösterilmesi. Çünkü çocukların midesi büyüklerle kıyaslandığında çok küçük. Aksi halde reflüye neden olur.
4. Kıyafetlerine dikkat edin
Albenili kıyafetler kimi zaman sağlıklı olup olmadığına bakılmaksızın sadece görüntüsüne aldanarak alınıp bebeklere ve çocuklara giydirilebiliyor. Ancak özellikle çok sıkı ve dar kıyafetlerden kaçınmak gerekiyor. Zira bu kıyafetler çocuklarda mideye bası yaparak reflünün şiddetini arttırmaktadır.
5. Fazla tartılı çocukların kilo vermesinin sağlanması
Günümüzde kilo çocuğun çok sağlıklı olduğu algısı çok yaygın. Aslında fazla kilo tüm hastalıklar için risk oluşturmaktadır. Özellikle de reflü açısından çok önemli bir risk faktörüdür. Sağlıklı beslenme ile çocukların kilo alımı önlenmeli, fazla tartılı çocuklar zayıflatılmalıdır.
Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Prof. Dr. Vildan Ertekin