ANNE SÜTÜNÜ SAKLAMAK İÇİN İPUÇLARI

ANNE SÜTÜNÜ SAKLAMAK İÇİN İPUÇLARI

Anne sütünü bebeğinize mümkünse emzirerek vermeniz, emzirmenin çeşitli nedenlerle mümkün olmadığı hallerde de elektrikli ya da el göğüs pompaları ile sütünüzü sağarak vermeniz tavsiye edilmektedir. Sağma işlemi, siz yanında olmasanız bile ya da emziremeyeceğiniz durumlarda bebeğinizin anne sütünden hala faydalanabilmesini sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus, anne sütünü saklama koşullarıdır. Bebeğiniz için çok değerli olan sütünüzün bir damlasının bile heba olmasını istemezsiniz değil mi? O halde anne sütünü saklamak için tavsiyelerimize hemen göz atın.

Anne sütünü tazeliğini koruyacak şekilde saklamanın pek çok yolu vardır:

– Oda sıcaklığında (sıcaklığın 25˚C’dan fazla olmaması koşuluyla) 6 saate kadar,

– Soğuk bir termos içerisinde, buz paketleriyle birlikte 24 saate kadar,

– Buzdolabında (4˚C veya daha soğuk) 5 güne kadar,

– Buzdolabının dondurucu bölümünde 2 ay süre ile,

– Ev tipi derin dondurucuda (-18˚C veya daha düşük) 6 aya kadar saklamanız mümkündür.

Anne Sütünü Nasıl Saklamalısınız?

Anne sütünün, saklama koşulları nedeniyle heba olmaması için öncelikle saklayacağınız sütü ne zaman kullanmayı planladığınızı dikkate alın. Eğer birkaç gün içinde kullanacaksanız uygun soğukluktaki buzdolabında saklamayı tercih edin. Buzdolabında saklayacağınız zamanlarda, sütü dolabın arka taraflarına doğru ve mümkün olduğunca et, yumurta ve pişmemiş gıdaların uzağına koymaya dikkat edin.

Sütü Saklarken:

– Sterilize kaplar kullanın. Cam şişeler çatlayabileceği ya da kırılabileceği için plastik şişe veya plastik anne sütü poşetlerini tercih edin.

– Şişelerin veya poşetlerin üzerine sütünüzü çektiğiniz tarihi yazın ve eski tarihli olanları önce kullanmaya çalışın.

– Göğüs pompanızı her zaman temiz tutun. Parçalarını sabunlu suyla yıkayın ve duruladıktan sonra sterilize edin.

– Sütünüzü sağmadan ve saklamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Temizlik işlemine ne kadar çok dikkat ederseniz bakteri üremesini de o kadar iyi engellemiş olursunuz.

Sütü Çözdürürken ve Isıtırken:

– Anne sütünü dondurduktan sonra çözdürürken mikro dalga kullanmamalısınız. Şişeyi ya da poşeti ılık su dolu bir kabın içinde bekleterek sütün çözünmesini sağlayın. Biberona koyduğunuz sütü mutlaka çalkalayın.

– Çözünmüş sütü tekrar dondurmayın. Ancak, kullanmadığınız miktarı 12 saate kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

– Kimi bebekler sütü soğuk içmeyi kimileri de ılık içmeyi tercih ederler. Sütü ısıtmak için yine ılık su dolu bir kabın içine oturtun. Kaynatmamaya dikkat edin.

Aklınızda Bulunsun!

Sütün uzun süre tazeliğini koruyabilmesinde sakladığınız buzdolabının veya dondurucunun soğukluğu kadar yapısının da önemi vardır. Dondurma bölümü ayrı kapaklı olan buzdolapları, tek kapılı olanlara göre sütün daha uzun süre saklanabilmesini sağlar.

Anne sütünün bozulduğunu tıpkı inek sütü gibi kokusundan ve ekşi tadından anlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR