ÇOCUKLARDA BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

ÇOCUKLARDA BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Yumurta, soya, buğday, balık ve sert kabuklu yemişler başta olmak üzere pek çok yiyecek çocuklarda besin alerjisine neden olabilmektedir. Amerika’da 18 yaşın altındaki her 13 çocuktan 1’inde besin alerjisine rastlanmıştır. Besin alerjisinin yetişkinlere kıyasla çocuklarda görülme oranı daha sıktır. Küçük çocuklarda oldukça sık rastlanan besin alerjisi çok çeşitli şekillerde belirti verebiliyor. Çocuğunuzda ortaya çıkabilecek besin alerjisi riskine karşı, bu alerji türünün belirtilerini daha yakından tanımanızı öneriyoruz.

Peki, besin alerjisi neden ortaya çıkar ve sizin çocuğunuzda alerji olup olmadığını nasıl anlarsınız?

1) Çocuklarda Besin Alerjisi Neden Kaynaklanır?

Besin alerjisinde vücut, özel bir yiyeceğe karşı, o yiyeceği zararlı olarak algılayarak tepki verir. Vücudun enfeksiyonlarla ve hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemi de, besinin içindeki alerjiyi tetikleyen maddeye karşı antikor oluşturur. Böylelikle, kişi aynı yiyecekle daha sonra temas ettiğinde veya o yiyeceği yediğinde vücut kendini korumak için histamin başta olmak üzere kimyasallar salgılar. Bu kimyasallar da solunum, sindirim ve kardiyovaskuler sistem ile cildi etkileyen alerjik belirtilere neden olabilir. Hatta burun akıntısı; ciltte yanma, kaşınma; karın ağrısı; hırıltılı nefes; dilde, dudaklarda ve boğazda yanma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

2) Besin Alerjisi İle Besin İntoleransı Arasındaki Fark Nedir?

Benzer belirtilere sahip olmaları nedeniyle ikisi sıklıkla karıştırılır. Besin alerjisi belirtileri; hazımsızlık, gaz, baş ağrısı, asabiyet şeklinde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte besin intoleransı bağışıklık sistemini ilgilendirmez. Rahatsızlık verici olsa da, tehlikesi hemen hemen hiç yoktur.

3) Çocuğunuzun Dilinden Besin Alerjisini Anlamak

Alerjinin belirtileri bir önceki başlıkta saydığımız şekillerde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, çocuğunuz pek çok konuda olduğu gibi alerji konusunda da rahatsız olduğu şeyi kendi diliyle anlatmaya çalışacaktır. Özellikle küçük çocuklar ellerini ağızlarına sokarlar, dillerini kaşımaya veya çekmeye uğraşırlar. Bazı çocuklarda ses değişikliği de görülebilir.

Şu tür cümleler size ipucu oluşturabilir:

Bu yemek çok baharatlı, Dilim acıyor / dilim yanıyor, Birisi sanki benim dilime bir şey batırıyor gibi, Dilim (veya ağzım) kaşınıyor (veya yanıyor), Dilimde sanki saç varmış gibi oluyor, Boğazımda kurbağa varmış gibi oluyor, Boğazıma bir şey sıkışmış gibi oluyor, Kulaklarımın içinde böcek varmış gibi oluyor (kaşınan kulaklarını tarif etmek için).

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR