ÇOCUK YAŞAMINDA OYUNUN ÖNEMİ

ÇOCUK YAŞAMINDA OYUNUN ÖNEMİ

Oyun oynamanın çocuğun duygu durumuna, sosyal becerilerine, dikkatini odaklamasına, kendini ifade etmesine ve yaratıcılığına sayısız katkısı var. Üstelik oyun, çocuğun ebeveyniyle bağını güçlendirmesine de yardımcı oluyor.

Oyun, çocuğun doğal ortamında kendini ifade etme şekli ve şüphesiz ki çocuğun büyümesi için çok önemli. Ayrıca oyun oynamak, harika bir öğrenme süreci sunar çocuğa. Peki başka ne gibi faydaları var? Klinik Psikolog Zehra Erol’dan dinliyoruz.

1) Duyguları kontrol etmeyi sağlar:

Yaşı kaç olursa olsun oyun oynarken çocukta birikmiş olan gerginlik, hayal kırıklığı, kaygı, korku, öfke gibi duygular açığa çıkar. Ortaya çıkan bu duyguları nasıl yönlendireceğini oyun oynadığı kişilerle ilişkileriyle öğrenir. Bu yönüyle oyun, rahatlamayı ve zamanla duyguları kontrol etmeyi sağlaması açısından önemlidir.

2) Sosyal becerileri geliştirir: 

Oyun; çocuğun akranlarıyla birlikte yapılandırılmadan oynadığı oyunlarda ortaya çıkan problemlerin çözümü, esneklik, işbirliği yapabilme, atılganlık, paylaşma gibi sosyal becerilerin gelişimine katkıda bulunur. Kardeşler doğal oyun arkadaşlarıdır. Evde kardeşin varlığı çocuğun paylaşım, işbirliği, ortak hedefe yönelme ve uzlaşma gibi sosyal becerileri için oldukça önemli bir kaynaktır. Bu sürecin devamı da akran oyunlarıdır. Ayrıca çocuğun ev dışında park veya bahçede oyun oynamasına fırsat vererek birikmiş enerjisini atmasını sağlamak da ruhsal sağlığı açısından önemlidir.

3) Problem çözmeyi ve odaklanmayı öğretir:

Örneğin 6 aylık bir bebek, nesneleri ayrı varlıklar olarak algılamaya başlar. Buna paralel olarak bebeğin üstü örtülü oyuncağına ulaşmaya çalışması ve bunun için gayret sarfetmesi kendi gelişim dönemi için önemli bir adımdır. Çocuk deneme ve yanılmalarla oyuncağı bulmaya çalışırken aynı zamanda problem çözmeyi de öğrenir. Yine oyun vasıtasıyla dikkatini odaklamasına ve sabır gelişimine de katkıda bulunulur.

4) Ebeveyniyle arasındaki bağı güçlendirir:

Oyun anne ve baba ile çocuk arasındaki bağı geliştirmek için iyi bir fırsattır. Ebeveynlerin çocukla oyun oynamak için zaman yaratması gerekir. Çalışan ebeveynler için en büyük zorluk süre kısıtlılığıdır. Ancak bu noktada doğal ev uğraşlarını, çocukla anne arasında oyun fırsatına dönüştürmek mümkündür. Annenin bulaşık yıkarken çocuğa da küçük bir kap verip yaşına uyun malzemeyi yıkamasını sağlaması gibi.

5) Kendini ifade etmeyi, güven duymayı ve yaratıcılığı destekler:

Oyuncaklarının yaş dönemine uygun olması önemlidir. 4 aylık bir çocuğa alınan büyük ebatlı ve içine topların atıldığı bir kaydırak, yaşına uygun olmadığı için yararlı da olmayacaktır. Ancak 1-2 yaşındaki çocuk aynı oyuncağın malzemelerini başarıyla kullanabilir, topu kendi koyup düşüşünü izleyebilir; bu da ona güven verir. Çocukların bakış açısıyla yetişkinlerin bakış açısı farklıdır. Bu nedenle oyun oynarken çocuğun yaratıcılığını ve hayal gücünü ortaya koymasına ve kendini rahatlıkla ifade edebilmesine fırsat tanımak gerekir. Oyun oynayan çocuk kendini ifade eder ve yaşamı nasıl algıladığıyla ilgili de birçok bilgi verir. Bu bilgiler çocuğu anlamak ve neler yaşadığını görmek açısından önemli kaynaklardır. Bu nedenle çocuklarla oyun oynamak ve oynadığı oyunları gözlemek fırsatını kaçırmamakta fayda vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR