ÇOCUKLAR NASIL GÜNEŞLENMELİ?

ÇOCUKLAR NASIL GÜNEŞLENMELİ?

Güneş ışınları, özellikle kemik gelişiminde önemli rol oynayan D vitamininin yapımında kullanılan en değerli kaynak. Bu nedenle çocuklarımızın güneşten yararlanmasını sağlamalıyız. Peki ama güneşin zararlı ışınlarının yaratacağı riskleri nasıl bertaraf edeceğiz? İşte önerilerimiz…

6 AYLIKTAN KÜÇÜK BEBEKLER İÇİN…

1) 30 dakikadan fazla güneşte tutmayın:

6 aylıktan küçük bebeklerin de güneşe ihtiyacı var, fakat aşırı olmaması kaydıyla. Yaz aylarında bebeğinizi 30-40 dakikadan fazla dışarı çıkarmayın. Bebeğinizi, arabasında ya da herhangi bir yerde 1-2 saat güneş ışınlarına maruz bırakırsanız güneş yanığı olabilir. Güneş yanığı yalnızca acı verici olmakla kalmaz, aynca bebeğinizin nazik cildinin zarar görmesine neden olur.

2) Gölgede tutun:

Plaj gibi güneş ışığının yoğun olduğu yerlerde bebeğiniz için mümkün olan en gölgelik yerleri tercih edin. Yüzünü korumak için ona bir güneş şapkası giydirin.

3) Güneş kremi kullanmayın:

Her ne kadar güneş ışınlarını engelleyici losyonlar çocuklar ve yetişkinler için öneriliyor olsa da, 6 aydan küçük bebeklerde kullanmayın.

gunes-kremi-kullanmayin.jpg

6 AYLIKTAN BÜYÜK BEBEKLER İÇİN…

1) Güneş kremi sürmeden dışarı çıkarmayın:

Dışarı çıkmadan yarım saat önce muhakkak güneş koruyucu krem sürün. Bebekler için özel üretilen ve kimyasal içermeyen 30 ve üstü faktörlü kremler kullanın.

2) Belirli aralıklarla başını suyla nemlendirin: 

Bebeğinize özellikle deniz banyosu sırasında şapka takın, denizden çıkışta şemsiye altında tutun. Bebeğinizin başını belirli aralıklarla deniz suyuyla nemlendirin.

3) Sabah ya da akşamüstünü tercih edin:

6 yaşına kadar olan çocukların, yaz aylarında yaklaşık yarım saat kadar güneşte kalması yeterlidir, daha uzun saatler denizde kalacaksanız sabah ya da akşam üstü saatleri seçin.

6 YAŞ ÜSTÜ ÇOCUKLAR İÇİN

6 yaşından büyük çocuklar daha uzun süre güneşte kalabilirler. Ama güneşe çıkmadan yarım saat önce mutlaka 30 faktör ve üstü koruyucu kremler uygulayın. Kremlerin koruyuculuk süresi 2 ya da 3 saat kadardır. Bu süreden sonra kremlerin tekrar sürülmesi gerekir. Özellikle çocuğunuz denize girdikten sonra yeniden güneş koruyucu krem uygulayın. Hatta çocuğunuza kendi sürebileceği ürünler alın ve krem kullanımını alışkanlık haline getirmesi yönünde teşvik edin. Sık sık duş almasını ve şapka takmasını sağlayın. Bol bol su içirin. Denizde uzun süre kalacaksanız sabah saatlerini veya akşamüstünü tercih edin. Giysilerin yararının koruyucu kremlerden çok daha fazla olduğunu unutmayın; mesela kumdan kaleler yaparken üzerine açık renk incecik bir tişört giydirin. Güneşten korunma yöntemlerinin hiç biri yüzde yüz koruyucu değildir. O yüzden koruyucu önlemlerin hepsini beraber uygulayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR