HAMİLELİKTE BESLENME NASIL OLMALIDIR?

HAMİLELİKTE BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

“Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır?” sorusu, çoğu anne adayının zihnini kurcalayan önemli bir konudur. Çünkü beslenme ile ilgili uygulanacak yöntemler, gebelik sürecini doğrudan etkiler. Hangi besinin, ne kadar tüketildiğinin son derece önemli hale geldiği bu uzun süreçte size yol gösterecek bilgileri, bu yazının devamında bulabilirsiniz. Beslenmenizle ilgili kararlar almadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Hamilelikte Günlük Besin İhtiyaçları Nasıl Belirlenir?

Bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için hamilelikte yeterli ve dengeli beslenmeye odaklanılmalıdır. Bu koşullar sağlandığı takdirde gebelikte 11 ile 14 kilogram arası artış ideal kabul edilir. Eğer anne adayı bu sınırın altında ya da üstünde ise bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Özellikle üst sınır aşıldığında, diyabet ve yüksek tansiyon görülebilir; bebeğin normalden daha iri olması nedeniyle doğum zorlaşabilir. Gebelikte sağlıklı beslenme koşullarının sağlanıp sağlanmadığı, kalori kontrollü bir programa sadık kalınarak kolayca belirlenebilir. İdeal seviyeyi korumak için günlük 150-200 kalori arası ekstra enerji almanız yeterli olacaktır. Tabii bu enerjiyi, farklı besin gruplarından dengeli biçimde tedarik etmek gerekir.

Hamilelikte İlk 3 Ay Beslenme Neden Önemlidir?

Anne adayının hamileliğin ilk 3 ayındaki beslenme biçimi, bebeğin beden ve zekâ gelişiminin hangi doğrultuda ilerleyeceğini belirler. Bu dönemde dengesiz ve yetersiz beslenme söz konusu olursa, çocuğunuzun yaşam kalitesini etkileyecek sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla kuru baklagilleri ve tam tahıllı besinleri de kapsayan, sağlıklı bir hamile beslenme listesine bağlı kalmakta fayda vardır. Liste aracılığıyla beslenme rutininize sıkı sıkıya bağlı kalmanın dışında özellikle ilk 28 günde folik asit (B9 Vitamini) alımına özen göstermeyi de sakın unutmayın. Bebekte nöral tüp deformasyonu oluşması riskini azaltan folik asit kaynağı olarak yeşil sebzeler ön plana çıkar. Ancak bazı hamileliklerde, doktor kontrolünde ilaç takviyesi gerekebilir.

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

Hamilelikte sağlıklı beslenme, anne adayının metabolizmasını korumak ve fetüsün sağlıklı gelişimini sağlamak için önemlidir. Bu doğrultuda gebelik süreci, 3 ana bölüme ayrılarak farklı beslenme programları oluşturulabilir. Hamilelikte ilk üç ay, beslenme açısından en rahat dönemdir. Çünkü bu dönemde anne adayı, doğal ve sağlıklı olması koşuluyla her tür besin maddesini tüketebilir. 3. aydan sonra ise beslenmeye ekstra dikkat edilmelidir. Zira vücut, anneyi emzirme dönemine hazırlamak ve metabolizmayı korumak amacıyla daha fazla yağ depolamaya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılamak için hormonların düzene girdiği ikinci 3 aylık dönemde, günlük enerji alımı artırılmalıdır. Benzer şekilde, doktor görüşü doğrultusunda son üç aylık dönemde de alınması gereken günlük enerji miktarında güncelleme yapılabilir.

Hamilelikte Beslenme Listesi Nasıl Hazırlanır?

Hamile beslenme programı; anne adayının fiziksel özellikleri, tüketim alışkanlıkları ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak hazırlanır. Bu koşullar doğrultusunda program oluşturulurken hamilelikte protein ağırlıklı beslenme düzenine mümkün olduğunca bağlı kalınmaya odaklanılır. Oluşturulan listede ayrıca fetüsün sağlıklı gelişmesi için gerekli kalsiyumu, demiri, folik asidi ve diğer vitaminleri içeren gıdalara yer verilir.

Hamilelik Döneminde Beslenme Kuralları Nelerdir?

Hamilelik döneminde uzun süre aç kalmaktan ya da tam tersi mideyi tıka basa doldurmaktan kaçınılmalıdır. Üç ana ve üç ara öğünden oluşan günlük beslenme programınızda, gıda çeşitliliğini de önem vermelisiniz. Böylece hem kendi sağlığınızı koruyabilir hem de bebeğinizin gelişim için gerekli olan vitamin ve minareleri alabilirsiniz. Ancak gebeliğe bağlı şeker hastalığı veya yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar söz konusuysa, beslenme konusunda doktorunuzdan yardım almayı sakın ihmal etmeyin. Tüm bunlara ek olarak kişisel hijyene önem verilmesi, hamilelerin beslenme rutininde önemli yer tutar. Gerek kendi gerek bebeğinizin sağlığını korumak amacıyla her öğün öncesinde ellerin dikkatlice yıkanması gerekir. Benzer şekilde sebze ve meyveleri tüketmeden önce iyice yıkanmalıdır. Evinizde kedi ve köpek besliyorsanız, aşılarını düzenli olarak yaptırmayı unutmayın. Zira neşe kaynağınız konumundaki sevimli ev hayvanları, istemeden de olsa yiyeceklere parazit bulaşmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Hamilelikte beslenme listesi oluştururken süt ve süt ürünlerini ilk sıraya yazabilirsiniz. Her gün düzenli olarak en az bir bardak süt, bir kâse yoğurt ve peynir tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede bebeğin gelişimi ve kemik sağlığınızın korunması için gerekli kalsiyumu alabilirsiniz. Sinir sisteminin gelişimi, kas gelişimi, enzim ve hormon dengesi için gerekli proteini ise et, kuru baklagiller ve yumurtadan temin edebilirsiniz. Kırmızı et, aynı zamanda B grubu vitaminleri, yağ, su, fosfor, sodyum, magnezyum, çinko ve demir açısından da zengindir. İyi bir protein kaynağı olması nedeniyle haftalık beslenme rutininizde balığa da yer verebilirsiniz. Örneğin haftada 350 gramı geçmemek koşuluyla levrek, çipura ve somon gibi büyük balıkları tüketebilirsiniz. Düzenli balık tüketimi, proteine ek olarak Omega 3 ve 6 yağ asitlerinin teminini mümkün kılar. Eğer balık tüketmeyi sevmiyorsanız, kuruyemiş çeşitlerine yönelebilirsiniz.

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Rahat bir hamilelik dönemi geçirebilmeniz ve bebeğinizin sağlıklı gelişebilmesi için bazı besin maddelerinden mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir. Sosis, salam, cips, hazır meyve suyu ve bitki çayları gibi işlenmiş gıdalar ile hamur işleri, pastalar bu besinlerin başında gelir. Az pişmiş kırmızı ve beyaz et de hamilelikte yenmemesi gerekenler arasındadır. Çünkü az pişmiş et tüketmek, kalın bağırsakta ciddi rahatsızlıklara sebep olabilecek bakterilerin üremesini kolaylaştırabilir. Hamilelik döneminde ayrıca uskumru, ton balığı, kılıçbalığı, midye, istiridye gibi çinko değeri yüksek deniz ürünlerinin tüketimi de tavsiye edilmez. Hamileliğiniz boyunca sağlıklı beslenmeyi amaçlıyorsanız gazlı ve asitli içeceklerden de uzak durmalısınız. Alkol tüketiminden ise tamamen uzak durulmalıdır. Hamilelik döneminde düzenli su içilmesi, rahim kasılmalarını ve idrar yolunda enfeksiyon oluşması ihtimalini azaltır. Ayrıca kabızlık, ödem, mide yanması ve bulantı sorunlarının ortaya çıkmasını zorlaştırır.

Hamilelikte Beslenme ile İlgili Yanlış Bilinenler

Hamileliğiniz sırasında yakınlarınızdan veya internet aracılığıyla gebelikte beslenme ile ilgili doğru bilinen birçok yanlış bilgi öğrenebilirsiniz. Bu konuyla ilgili üç örnek aşağıda listelenmiştir: Hamileliğin ilk dönemlerinde öğünleri azaltmak bulantıyı önler. Hamileliğinizin ilk üç aylık döneminde, mide bulantısı şikâyetinizin olması doğaldır. Bu durumla başa çıkmak için öğün azaltmak yerine beslenme rutininizde küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela sabah uyandığınızda kıtır ekmek, galeta ve leblebi gibi yağsız, kokusuz gıdalar tüketebilirsiniz. Mineral ve vitamin ihtiyacı, gıda takviyeleri ile giderilebilir. Gebelik sürecinde, fetüsün sağlıklı gelişimi için sentetik gıda takviyeleri yerine doğal besin kaynaklarına tercih edilmelidir. Folik asit ve demir eksikliğinin tedavisine yönelik doktor tavsiyesi ile alınan ilaçlar ise istisna niteliğindedir ve aksatılmamalıdır. Aşırı kilo alımı, yanlış beslenmeye işaret eder. Bazı anne adayları, ödem oluşumundan dolayı beslenme programlarına bağlı kalsalar bile ekstra kilo alabilirler. Bu durumun önüne geçmek için tuz tüketimi sınırlandırılıp içilen su miktarı artırılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR