BEBEĞİNİZİ SÜT İÇEREK BEKLEYİN

BEBEĞİNİZİ SÜT İÇEREK BEKLEYİN

Hamilelik dönemi, bir kadının yaşamındaki en güzel, en heyecan verici ve en özel dönem. Fizyolojik ve psikolojik pek çok değişimin yaşandığı bu dönemi sağlıklı ve sorunsuz biçimde atlatmak için anne adaylarının kendilerine çok daha fazla özen göstermeleri gerekiyor.

En önemli konulardan biri, anne adayının hem kendisinin hem de bebeğinin sağlığını korumak için iyi beslenmesi. Bu çerçevede anne adayı meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, şeker ve yağ, et-yumurta ve baklagiller, ekmek ve tahıldan oluşan beş besin grubundaki ürünleri yeterli ve dengeli miktarda almalı.

SÜT TÜKETİMİ AYRI BİR ÖNEM KAZANIYOR

Anne adaylarının hamileliklerinin ilk aylarından itibaren günde 3-4 su bardağı süt veya 2 su bardağı süt ve 1-2 porsiyon sütlü ürün tüketmeleri öneriliyor. Süt içilerek bebeğin büyümesine ve kemik gelişimine destek olunuyor, öte yandan anne adayının kemik ve diş sağlığı korunuyor. Yüksek kalsiyum alımının hamileliğin ilk 20 haftasında hamileliğe bağlı hipertansiyon riskini azalttığı da belirtiliyor.

Hamilelikte bebeğin büyümesine paralel olarak anne adayının kilo alımı hızlanıyor. Hamilelik sürecinde ve sonrasında anne adaylarının hayat kalitesini etkilememesi adına, kilo alımının kontrollü ilerlemesi de önemli. Yaşam boyu sürdürülmesi gereken sağlıklı beslenme kuralları, hamilelik döneminde çok daha fazla önem kazanıyor. Bu noktada süt tüketimi, sağladığı kilo kontrolüyle de anne adaylarının hayatını kolaylaştırıyor.

KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLERE DİKKAT EDİLMELİ

Beslenmeyle ilgili bir başka önemli konu da et, şarküteri ve balık tüketimiyle ilgili. Et ve şarküteri ürünlerinin çok iyi pişirilmesi ve ancak bundan sonra tüketilmesi gerekiyor. Sushi gibi çiğ deniz ürünlerinin ve kabuklu deniz hayvanlarının, civa ve ağır metal içerebilen dip balıklarının ve konserve ürünlerin tüketilmesi de tavsiye edilmiyor. Hamilelikte fazla alınmaması gereken diğer besinler ise siyah çay, kahve ve gazlı içecekler. Fazla içildiğinde siyah çay kansızlığa ve demir eksikliğine, kahve çarpıntıya ve düşüğe, gazlı içecekler mide şikayetlerine sebep olabiliyor. Elbette hamilelik döneminde sigara da kesinlikle içilmemeli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR