BEBEĞİNİZ UYKU ARKADAŞIYLA MI UYUYOR?

BEBEĞİNİZ UYKU ARKADAŞIYLA MI UYUYOR?

Uyku arkadaşı, bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran nesneye verilen isimdir. Bunlar sürekli ellerinden düşürmediği 7*24 onlarla olan bir nesne olmadığı için sorun oluşturmayan arkadaşlardır.  Bazı uzmanlara göre, sağlıklı uyku açısından uyku arkadaşı tercih edilmektedir. Sağlıklı gelişim yalnızca bedensel gelişim anlamına gelmemekte; bebeklerin ruhsal gelişimi ve sağlıklı iletişim kurmaları önemsenmektedir.

Zaman zaman ailesinden bağımsız uyuyan çocukların kendi yataklarında rahat yatabilmeleri için uyku arkadaşı ihtiyacı doğabilmektedir. Bebekleri bir uyku arkadaşı ile tanıştırma ayının 4’üncü ay olduğu belirtilmektedir. Tam bağlanmanın ise 6 ay ve sonrası olması beklenir.

Uyku arkadaşı oyuncak olabileceği gibi herhangi bir şey de olabilir. Bebeğin kendi alabileceği yüzünü örtmeyen, ağır ve çok büyük olmayan nesneler tercih edilmelidir. Bebeklerin uyku arkadaşlarının yataktan hiç çıkmaması ve normalde oynamaması beklenmektedir. Böylelikle o oyuncağı bebek uykuyla ilişkilendirebilir ve görünce uyuyacağını anlayabilir. Yani uyku arkadaşının uyku mesajını vermesi önemlidir ve ebeveyn olarak buna göre davranılmalıdır.

Uyku arkadaşı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar da söz konusudur:

1) Uyku arkadaşının yumuşak, elle kavranabilecek ve sarılabilecek kadar küçük olmasına özen gösterilmelidir.

2) Uyku arkadaşı yumuşak, yıkanabilir, zararlı boya içermeyen ve sağlıklı materyalden yapılmalıdır.

3) Eğer mümkünse organik ürünler seçilmelidir.

4) Uyku arkadaşlarının minik parmakların oynayabileceği uzunca uzantıları olması güven açısından dikkat edilmesi gereken bir husus olarak görülmektedir.

5) Uyku arkadaşı emzik, battaniye, mendil, yastıktan biri olabilir. Ancak bebeklere uyku arkadaşı için diretmemek gerekir. Her çocuğun illa uyku arkadaşı olacak diye bir kural yoktur.

6) Bebeğin yalnızca uyuyacağı zaman arkadaşını görmesi sağlanmalı; diğer oyuncaklarla yada günlük rutinle karıştırılmamalıdır.

7) Uyku arkadaşına alışmayı kolaylaştırmak için uyku arkadaşını bir süre anne kıyafeti içinde saklamak da etkili bir yöntemdir.

8) Dışarıda yada pusette uyutulan bebeklere yine uyku arkadaşı verilmeli; uyanınca arkadaşlar elinden alınmalıdır.

Tüm bu uyulması gerekenlerin yanı sıra, nasıl bir uyku arkadaşı tercih edilirse edilsin bu arkadaşın bağımlılık yapmasından endişe edilmemesi gerektiğini söyleyen doktor ve uzmanların çoğunlukta olduğunun altını çizmeliyiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR