ÇOCUĞUNUZDA SANAT SEVGİSİNİ ŞEKİLLENDİRİN

ÇOCUĞUNUZDA SANAT SEVGİSİNİ ŞEKİLLENDİRİN

Çocuklarda sanat sevgisini şekillendirmek ve geliştirmek için öncelikle sanat bilinci ve saygısını oluşturmak gerekiyor. Çocukların anlamsız çizgilerle başlayan resimle ilişkileri, ebeveynlerin de desteğiyle zamanla gelişerek farklı sanatlara dönüşebiliyor. “Picasso tüm çocukların sanatçı doğduğuna inandığını söylemişti, ama mesele sanatçı kalabilmekte galiba” diyen Psikolog Cansu Özbek Ünal, deneyimleriyle zenginleştirdiği önerilerini bizimle paylaşıyor.

1) Öncelikle sanat bilinci oluşturun:

Sanat kavramının plastik sanatlardan tiyatroya, müzikten sinemaya, resimden edebiyata uzanan geniş bir yelpazesi var. Hangisinden başlamalı diye düşünmeyin; hepsinden ama azar azar. Çocuklar koşulsuz güven ve sevgi dolu varlıklar olduğu için, sanatı sevdirmek için özel bir çabaya girişmemize gerek bile kalmıyor. Ancak çocuklarda sanat sevgisini şekillendirmek ve geliştirmek için önce sanat bilincini ve saygıyı oluşturmak gerektiğine inanıyoruz. Yavaş yavaş, sabırla… Önce bilmesine, meraklanmasına ve soru sormasına izin vermek lazım.

2) Merak uyandırın:

Merak uyandırmak için sizlere de biraz iş düşüyor; çocuğunuzu en iyi siz tanıyorsunuz sonuçta. Çok hareketli bir çocuksa ona bazı görevler verebilirsiniz. Örneğin çocuk grubumuzu Pera Müzesi’nin klasik resim koleksiyonunu ziyarete götürdüğümde fazlaca hareketli bir çocuğumuza resimlerin içindeki insanları sayma görevini vermiştim. Hem sakinleşmişti, hem de ister istemez tüm resimlere tek tek üstelik çok dikkatli bakmak zorunda kalmıştı. Bir başka galeri ziyaretimizde galerideki eserlerde saklı hayvanlar olduğunu söylemiştim. Miniklerin ortada koşturarak hayvan keşiflerini görmeniz lazımdı; sevinç çığlıkları atarak hem öğrendiler hem de çok eğlendiler!

3) Biraz da gizem katın: 

Tüm bilgileri hap gibi vermekten, yaşıtlarından öne geçmesi için bilgi yüklemesinden vazgeçmemiz lazım. Doğru ve yanlış, korku ve cesaret kol kola ve hepsinden bir tutam lazım! Çocukların board yaparken çok başarılı olduğunu, yetişkinlerin zor öğrendiğini söyleyen bir kayak öğretmeni “yetişkinler korktuğu için rahat öğrenemiyor, keşke az biraz da çocukların içine koyabilsem o korkudan, çünkü onlar da çok cesur oldukları için beni korkutuyorlar” demişti.

4) Her şeyden bir tutam denemesini sağlayın: 

Her şeyden bir tutam koyarken, çocuğunuzun içindeki kaşifi harekete geçirebilmeniz için kendi beğeni ve yorumlarınızı katmadan davranmayı da öğrenmemiz lazım. Çocuğunuzu operaya da götürmelisiniz, Türk Sanat Müziği konserine de… Sokak sanatçılarından da ezgiler duymalı, bir türkücünün bağlamasını da dinlemeli. Çeşitliliğe ve farklılığa saygı duymayı, sevmese bile bir konserin ortasında konser salonunun terk edilmemesi gerektiğini öğrenmeli. Ne de olsa çocuk yaşken eğilir.

5) Ümidinizi kesmeyin:

Biliyoruz ki çocuklar resim yapmaya karalamayla başlar. Sonra çizgiler çeşitli yuvarlaklara ve anlamsız karalamalara dönüşür. Bazı ebeveynler bu aşamada çocuklarını boyama kitaplarına yönlendirerek güzel resim yaptırabileceğini düşünüyor. Sakın ümidinizi kesmeyin, çünkü hepsi birer aşama. Karalamalar, anlamsız çizgiler, hepsi geçici. El kasları gelişecek, kalemi daha doğru tutmaya, boyaları iyi kavramaya başlayacak ve hayal dünyasından yüzlerce resim yapacak.

6) Sanat alanları oluşturun: 

Yaratıcılıklarını geliştirmek ve doğru değerlendirmek için, kendi kendimize uygulayabileceğimiz basit çözümleri kullanabiliriz. Çocuklar genelde sürekli gördükleri, yaşadıkları alanlarda resim yapmak istiyorlar; ev eşyalarını boyamak veya salonun duvarlarında ufak figürler çizmek gibi. Bu durumu engellemek yerine sınırlayarak, evin içinde sınırları belirlenmiş özgür sanat alanları tanımlayarak, mümkünse odasında bir duvarı sadece ona ayırarak özgürce resim yapmasına izin verebilirsiniz. Veya tuvalet kağıdı rulosu gibi atık malzeme ya da eski gazete veya dergilerden istediği gibi kesip koparmasına izin vererek enerjisini kanalize etmesini sağlayabilirsiniz. Yaratıcılık için rahat bir ortam sağlamanın yanında sanat çeşitlerini de artırarak mümkün olduğunca farklı deneyimler elde etmesine yardımcı olmak ve pek çok farklı sanatı deneyimledikten sonra kendi istediği konu ya da konularda eğitim almasını sağlamak doğru olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR