Uyku, beyin başta olma üzere tüm vücut organlarının işlevlerini belli bir süre yavaşlatarak “kendilerini toparladıkları” bir dönemdir. Sinir ağlarımızın birbirleriyle bağlantı noktalarında bulunan ve iki sinir hücresi arası geçişi sağlayan “nörotransmitterler” adı verilen kimyasal maddeler sürekli yenilenmek durumundadır. Bu yenilenmenin önemli bir kısmı uyku esnasında olur. Tüm organların düzenli ve birbirleriyle bağlantılı olarak çalışmasından sorumlu olan beyinde gün boyunca süren yoğun çalışma neticesinde tükenen nörotransmitterler, biz uyurken yeniden oluşturulur. Normal bir uyku düzeni için ilaç kullanmadan önce yapmanız gerekenleri bilmelisiniz.
DAHA SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN
1) Akşam yemeğini hafif tutun:
Mide probleminiz varsa ve ilaç kullanmıyorsanız yatmadan önceki iki saat boyunca yemek yememeye ve akşam yemeklerinizin hafif olmasına dikkat edin.
2) Yemeklerle beraber sıvı almayın:
Sıvıyı yemeklerle birlikte değil öğünler arasında tüketmeniz şikayetlerinizi azaltır. Yemeklerle birlikte sıvı aldığınızda mideniz daha çok dolar ve bu da mide yanması şikayetini artırır. Sıvıyı öğünler arasında tükettiğinizde ise sindirim gerçekleştiği için midede yer açılmış olur ve mide aşırı dolmaz.
3) Yüksek yastıkta yatın:
Başınızı hafif yükselterek uyursanız (örneğin başınızın altına çift yastık koyarak), uyku problemlerinizin üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca bu sayede burun tıkanıklığıyla ilgili sorunlarınızı da bertaraf edebilirsiniz.
4) Yatağınızın özelliklerini gözden geçirin:
Sağlıklı bir uyku için yattığınız yatağın özellikleri önemlidir. Çok sert bir yatak uyumanızı zorlaştırırken, yumuşak bir yatak da bel ağrılarıyla uyanmanıza neden olabilir. Yatağınızın ortopedik özellikler taşımasına dikkat etmelisiniz.
5) Isı önemlidir:
Odanızın sıcak veya soğuk olması uykuya dalmanızı etkiler. Bu nedenle sizi en rahat ettirecek ısıyı belirleyin ve odanızı o ısıda tutmaya gayret edin.
6) Biraz hareket:
Günü hareketli geçirmek uykuyu düzene sokar ve gerginliği azaltır. Ayrıca aerobik yapmak, kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı artırır ve gün içinde daha canlı olmanızı sağlar. Önemli olan egzersizinizi doğru zamanda yapmak. Sabah veya öğleden sonraları en iyi saatlerdir. Yatmanıza üç saat kala ise spor yapmamalısınız.
7) Kahve zamanı:
Akşamları kahve içmek insanın kendini daha dinç hissetmesine neden olabilir. Ama bu doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Kahvenizi en geç yatmadan en geç altı-sekiz saat önce için.
RAHATLAYIN!
Rahatlamaya ve gevşemeye çalışın. Çoğumuz yatakta gergin bir pozisyonda bir o yana, bir bu yana döner dururuz. Beynimizin bir kısmı, kasların gereksiz yere gergin tutulmasıyla uğraşırken rahat bir uyku uyumak imkansızdır. Rahatlayın ve gevşeyin. Bu sadece uykuya dalabilmeniz için değil, uykunun kalitesi açısından da gereklidir. Nefes alma düzeni önemlidir. Uykuya dalmaya çalışırken gün boyunca ortaya çıkan olumsuzlukları düşündüğünüzde nefes alma düzeninizin de bozulduğunu göreceksiniz. Burnunuzdan derin derin nefesler alın ve ağzınızdan verin. Çözmeniz gereken sorunları ise bir kağıda yazın ve erken saatlerde çözmeye başlayın. Olumlu düşünceler içinde olun. Uykuya dalarken olumlu şeyler düşünürseniz daha rahat uyursunuz. Hayalinizde bir cennet yaratın ve beş duyunuzla bu cennette neler hissedeceğinizi canlandırın.
UYKUSUZLUĞA DOĞAL ÇÖZÜMLER
Yatmadan iki saat önce süt için. Süt içeriğindeki laktik asit sayesinde daha kolay ve rahat uyumanızı sağlar. 1 tutam ıhlamur çiçeğini, 1-2 dakika kaynatın. 3 dakika demlendikten sonra için. Lavanta kokusunun yatıştırıcı etkisi vardır. Odanızda lavanta kokusu
bulundurun veya yastığınıza lavanta yağı damlatın. Ilık bir banyo alın veya küveti ılık suyla doldurun, içine sizi rahatlatacak bazı doğal bitkiler ya da banyo tuzları katarak bir süre suyun içinde dinlenin.