CİLDİNİZİ PARLATIN!

CİLDİNİZİ PARLATIN!

Sivilce ve leke gibi cilt sorunları hayatımızın her döneminde, cilt kırışıklıkları ve damarsal cilt sorunları ise ilerleyen yaşlarımızda karşımıza çıkabiliyor. Çözüm yolları da mevcut elbette. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gonca Gökdemir, bize cilt sorunlarıyla ilgili etkili tedavi yöntemlerini anlatıyor.

1) Cilde kaybettiği nemi geri kazandırın. 

Cildimiz çeşitli çevresel faktörler sebebiyle kurur, matlaşır ve soluk bir görünüm alır. Cildin kaybolan nemini geri kazandırmak için özel bakımlar yapılmalıdır. Vitamin ve proteinlerden oluşan cilt maskelerinin haftada 1-2 kere uygulanması cilde nem kazandırır. Cildin nemlendirilmesini sağlayan başka bir yöntem ise mezoterapidir. Bu yöntemde, özel hazırlanmış karışımlar cildin üst tabakasına enjekte edilir. Kişinin kendi kanından alınarak hazırlanan serumun cilde uygulanması olan “trombositten zengin plazma” yöntemiyle de cilt hem nemlendirilir hem de daha parlak olması sağlanır.

2) Cilt lekelerinden kurtulun.

Cilt lekeleri farklı nedenlere bağlı oluşabilir. Gebelik dönemi, bazı ilaçların kullanımı, aşırı güneşe maruz kalma, solaryum, bazı hormonal hastalıklar ve genetik faktörlere bağlı olarak cilt lekelenmeleri görülebilir. Leke tedavisinde önemli olan renk değişikliğine neden olan hücrelerin ciltteki derinliğidir. Cildin üst kısımlarında oluşan lekeler daha koyu renktedir, tedavileri daha kolaydır. Derin lekeler daha açık renktedir ve tedavileri daha zordur. Leke tedavilerinde kimyasal soyma işlemleri ve fraksiyonel lazer tedavileri uygulanır. Bu tedaviler cildi güneşe karşı daha hassas duruma getirir. Ayrıca güneş, lekelenmenin en önemli nedenleri arasındadır. Bu yüzden bu tedavilere mutlaka sonbahar aylarında başlanmalıdır.

3) Aknelerden kurtulun.

Akne, derideki yağ bezlerindeki yağ üretiminin artması ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. En sık ergenlik döneminde görülmekle birlikte her yaşta akne sorunu yaşanabilir. Erişkin yaşlarda ciltle uyumlu olmayan kozmetik maddelerin kullanılması, bazı ilaçlar ve hormonal hastalıklar akne oluşumuna neden olabilir. Akne tedavisinde içinde retinoik asit, benzoil peroksit, tetrasiklin gibi maddeler, yaz aylarında kullanılamaz. Eğer kullanılırsa ciltte lekelenmelere neden olabilir. Akne tedavisinde etkili olan, A vitamini ilaçları ve ağızdan alınan bazı antibiyotikler güneşe karşı hassasiyeti artırabilir. Ayrıca bu ilaçlar cildin kurumasına da neden olabilir. Bu kremlerin yaz aylarında kullanılması hastalar için uygun değildir.

4) Akne izlerinin tedavi edin.

Akne zamanında tedavi edilmediği takdirde bazı cilt tiplerinde iz oluşumuna neden olur. Bu izler kişilerin görünümlerini önemli ölçüde etkilemekte ve sosyal ortamdan izolasyonuna yol açabilmektedir. Akne izlerinin tedavisinde en önemli nokta doğru dermatolojik muayenedir. Dikkatli bir muayene ile akne izlerinin değerlendirilmesi yapılmalı ve tedavi stratejisi buna göre belirlenmelidir. Akne izleri tedavisinde en sık kullanılan yöntemler kimyasal soyma, fraksiyonel lazer uygulamaları, trombositten zengin plazma, dermaroller uygulaması ve dolgu enjeksiyonlarıdır. Bu tedavilerin çoğu cildi güneşe karşı hassaslaştırir, bu nedenle sonbaharda başlanmalıdır.

5) Cildinizi gençleştirin. 

Ciltte yaşla birlikte oluşan kırışıklıklar, lekelenmeler, cilt renginde matlaşma gibi problemlerin tedavisinde pek çok yöntem kullanılır. Cilt gençleştirme için uygulanan botoks ve dolgu enjeksiyonları her mevsimde yapılabilir. Cildin mat rengini gidermek için kullanılan mezoterapi yöntemi de öyle. Cilt gençleştirmek için yapılan kimyasal soyma, fraksiyonel lazer ve dermaroller tedavilerine sonbahar aylarında başlanabilir. Trombositten zengin plazma yöntemi, cilt gençleştirmek için son yıllarda geliştirilen bir yöntemdir. Cildin yaş ile birlikte hasara uğramış yapılarını onarır, cildin daha gergin ve parlak görünmesini sağlar. Bu tedavi her mevsimde uygulanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR