ESKİLERİ DEĞERLENDİRELİM!

ESKİLERİ DEĞERLENDİRELİM!

Evimizdeki artık kullanmadığımız, işimize yaramayan malzemelerle yepyeni ürünler ortaya çıkaralım. Bir taşla birçok kuş vuralım: Eskileri değerlendirelim, evimize stil katalım, yaratıcılığımızı ortaya çıkaralım, ekonomi yapalım ve dünyada son derece yaygın olan “upcycling” (ileri dönüşüm) trendine ayak uydurmuş olalım.

Size “upcycling” kavramından söz etmek istiyoruz. Upcycling, “ileri dönüşüm” anlamına gelen çevresel bir trend. Artık işimize yaramayan, atılacak kıvamda ve hatta “çöp” olarak gördüğümüz eşyaların (ve maddelerin) değerlendirilmesi, bunların orijinal amacından farklı şekilde yeniden düzenlenmesi demek.

1990’lı yıllarda ortaya çıkan ve 2000’lerde ivme kazanan upcycling’de ortaya çıkan ürünler kesinlikle ikinci kalite olmuyor; farklı bir anlam verilen nitelikli ürünler haline geliyor. Üzerinize olmayan, modası geçmiş bir elbisenizi şık bir etek haline getirmeniz, eskiyen perdeleri yastık kılıfına çevirmeniz, büyük kardeşin pantolonunu küçük kardeşe şort yapmanız sürdürebilirlik bilinciyle denenen upcycling yöntemine verilebilecek örnekler.

Çok tanıdık değil mi? Aynen öyle; çünkü trend olarak yeni olsa da upcycling geleneksel olarak evlerimizde sürekli uyguladığımız bir yöntem. Bizim küçük yöntemlerimiz, bu trend kapsamında koskocaman projelere uyarlanıyor; fark da burada.

Dünyadaki uygulamaları bir kenara bırakıp biz evimizde upcycling kapsamında neler yapabilir, hangi eskileri dönüştürebiliriz; ona bir bakalım…

1) Eski el örgüsü kazaklardan yastık kılıfı ve battaniye yapın:

Bir dönem hevesle ve sevgiyle ördüğünüz kazaklar yıprandı. Sakladığınızda yer tutuyor, ama giyilmiyor da.. Atmaya hiç kıyamıyorsunuz, zaten niye atasınız ki! Bunun yerine kazakları sökün ve onlara yepyeni bir hayat verin. Renkleri karıştırıp motiflerden motif beğenin ve ortaya birbirinden güzel yastık kılıfları çıkarın. Bu tür fazla kazağınız varsa, söktüğünüz yünleri bir kanepe şalına veya battaniyeye de dönüştürebilirsiniz.

eski el örgüsü kazaklardan yastık kılıfı ve battaniye yapın

2) Dergileri tabureye dönüştürün:

Hepimizin evinde kitaplıkların en dip köşelerine, baza altlarına, kutulara doldurduğumuz; ne ilgilendiğimiz ne de atmaya kıyabildiğimiz bir sürü dergi vardır. Artık bunları değerlendirme vakti! Dergilerin ebadında bir ahşap malzeme bulun veya marangozda kestirin. Üstüne 20-25 adet dergiyi dizin ve bir de yastık koyun. Eskimiş ve kullanılmayan 2 adet pantolon kemeriyle aşağıdan yukarıya sarın ve kemerleri ilikleyin. İşte dergi tabureniz hazır.

dergileri tabureye dönüştürün

3) Eski plaklar 2 katlı servis tabağı olsun:

Siz de nostalji sevenlerden ve bu nedenle eski plaklara pek kıymet verenlerden misiniz? Ama plaklar çizik çizik oldu ve artık sesleri çıkmıyor. O halde onları servis tabağı yapın. Nasıl mı? İhtiyacınız olan 2 adet plak, demir veya tahta bir çubuk ve sabitlemek için tıpalar. Hele eski servis tabağınız kırılmış, zedelenmişse ve orta çubuğu kendi halinde bir kenarda duruyorsa daha da iyi; çünkü çubuk olarak onu kullanabilirsiniz. Çubuğu önce ilk plağın orta deliğinden geçirip sabitleyin, ardından bir karış kadar mesafe bırakıp ikinci plağı takıp sabitleyin. Hem orijinal hem son derece farklı 2 katlı servis tabağınız karşınızda.

eski plaklar 2 katlı servis tabağı olsun

4) Ayakkabıdan kalemlik mi?:

Evet! Artık kocaman olmuş çocuğunuzun pek sevdiğiniz eski konçlu spor ayakkabısı her an yanınızda olsun isterseniz, bu upcycling uygulaması tam size göre. Ayakkabının tekini makinede yıkayın, tertemiz olsun. Formunu düzeltin. Ön kısmına eski kağıt parçaları doldurun ki dik dursun. Sonrasında içine kalemleri, makası, pergeli yerleştirmeniz yeterli.

ayakkabıdan kalemlik mi

5) Ampulden vazo olur mu?:

Olur tabii ki… Patlayan ampulleri atmayın, birkaç tane oluncaya kadar biriktirin. Sonra bunları iyice yıkayın. Uçlarındaki alüminyum kısımlara karşılıklı iki adet delik açın. Buralardan kalın ip veya yumuşak metal ipler geçirin. İplerin tam ortasına da ayrıca uzunca bir ip bağlayın; bu ortadaki ipi ampul vazonuzu asmak için kullanacaksınız. Üç-dört tane ampul vazoyu, bir form içinde uzunlu kısalı olarak balkonunuza veya bahçenize asın. İçlerine yarıya kadar su doldurun. Vazonuz hazır. Artık içlerine rengarenk çiçekler yerleştirebilirsiniz.

ampulden vazo olur mu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR