DOĞRU BESLENİYOR MUSUNUZ?

DOĞRU BESLENİYOR MUSUNUZ?

Sağlığımız için doğru beslenmemiz gerektiğini biliyoruz ama bunu ne kadar hayata geçirebiliyoruz. Testimizi yapın, doğru ve dengeli beslenmenin hangi noktasında olduğunuzu öğrenin.

1. Her sabah dengeli ve besleyici bir kahvaltı yapıyor musunuz?

A) Ne kadar erken kalkacak olursak olalım, evimizde kahvaltı sofrası kurulur. Tüm kahvaltılıkların yanı sıra salatalık, domates, mevsim meyveleri, kuru meyveler ve tabii ki süt kahvaltı soframızın vazgeçilmezleridir. B) Kahvaltı yapmaya zaman yok ki! Ama çocuklarıma mutlaka bir şeyler yedirmeye ve ondan sonra okula göndermeye çalışırım. Biz de poğaça ve açma tarzı şeylerle işyerinde çözüyoruz kahvaltı işini. C) Kahvaltı hiç bana göre değil. Bir kahve tamam! Çocukların yanına da sandviç veriyorum, okulda yiyorlar.

2. Her gün düzenli olarak süt tüketiyor musunuz?

A) Süt bizim aile için çok önemli. Hem kendim içerim hem de çocuklarıma 1 bardak sabah, 1 bardak da akşam yatmadan önce olmak üzere mutlaka 2 bardak süt içiririm. B) Sütün önemli olduğunu biliyorum ama ihmal ediyorum içmeyi. Çocuklar seviyorlar ama. Her gün hiç değilse 1 bardak süt içiririm. C) Hayır, çok nadir içerim. Çocuklar büyüdü artık, ben de zorlamıyorum.

3. Gün içinde üç ana ve üç ara öğün prensibinin sağlıklı bir beslenmenin gereği olduğunu biliyor musunuz?

A) Tabii ki biliyorum ve uyguluyorum. Çocuklarımın yanına ara öğünler için besleyici atıştırmalıklar koyuyorum. 1 bardak süt, 2 grisini veya bisküvi ile son derece besleyici bir ara öğün yaratabileceğimi biliyorum. B) Gün içinde az ve sık beslenilmesi gerektiğinden haberdarım ama hayatın koşturmacası içinde bunu uygulamak her zaman mümkün olmuyor. Bir bakıyorsunuz öğünleri atlayıvermişsiniz. C) Üç öğünü bile kimi zaman tamamlayamazken ara öğünlere uymak benim için imkansız. Bazen öğle yemeğini bile tostla geçiştiriyorum, aralarda da bol kahve…

4. Öğünlerinizi planlarken et, süt, tahıl, sebze-meyve, yağdan oluşan beş besin grubuna ve bunların dengeli dağılımına dikkat ediyor musunuz?

A) Kesinlikle evet. Hepsini dikkatle planlarım. Hatta çocuklarımın okul mönülerini de takip eder, akşam yemeğini buna göre organize ederim. Bol sebze ve meyve yemelerine de ayrıca önem veririm. B) Çocuklarım çok yemek seçiyor. Bu nedenle onlar ne seviyorsa onları yapıyorum. Buna rağmen çok sık olmasa da baklagil, sebze ve balık da pişirir, az da olsa yemelerine gayret ederim. C) Bu koşturmaca içinde böyle derinlikli planlar yapmak imkansız. Ağırlıklı olarak köfte, et, makarna gibi yemekler yapıyoruz. Sık sık da dışarıdan söylüyoruz.

5. Yemeklerinizi pişirirken gıdaların besin değerlerini kaybetmemesi için gerekli tedbirleri alıyor musunuz?

A) Sebze ve meyveleri tazyikli suyla yıkamamaktan kısık ateşte ve tencere kapağını açmadan pişirmeye kadar önemine inandığım pek çok konuya dikkat ediyorum. B) Kızartma ve aşırı pişirme gibi işlemlerden uzak duruyorum. Bu konuyla ilgili bir tavsiye duyduğumda dikkate almaya çalışıyorum. C) Yemekleri usulüne göre pişiriyorum. Niye besin değerlerini kaybetsinler ki!

Sonuç

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin ne olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Sağlıklı mönüler oluşturmak, besin gruplarını öğünlere dengeli bir şekilde dağıtmak, gıdaları besin değerlerini kaybetmeden pişirmek gayet iyi hakim olduğunuz konular gibi görünüyor. Tebrik ederiz! Hem kendinize iyi bakıyorsunuz hem çocuklarınıza. Ayrıca çocuklarınıza doğru örnek oluyorsunuz; bu şekilde onların ileriki yaşamlarında doğru beslenmeleri için sağlam bir temel de atmış oluyorsunuz.

Ailenizin sağlıklı beslenmesi sizin için önemli. Üstelik iyi niyetiniz ortada ama bu konuyla ilgili bilgilerinizin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Daha sağlıklı bir yaşam için, doğru ve dengeli beslenme konusunda eksik olan bilgilerinizi en kısa zamanda tamamlamanızı öneririz.

Beslenme düzeninizde değiştirmeniz gereken çok şey olduğu ortada. Sağlıklı beslenme adına pek bir şey yapmıyorsunuz. Bu sizin olduğu kadar çocuklarınızın da hayat kalitesini etkileyen bir durum. Çocuklarınızın her konuda olduğu gibi bu konuda da sizi örnek alacaklarını unutmayın. Tüm ailenizin sağlığı için bir an önce doğru ve dengeli beslenme konusunda bilgilenmenizi öneririz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR