BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN 12 İPUCU

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN 12 İPUCU

Yeşil çay, siyah çaya göre üç-beş kat daha kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir. Bu sebeple siyah çay yerine yeşil çay içebilirsiniz.

Fazla tüketilen kahve ve çay çok yüksek miktarda kafein içerdiğinden anksiyete, taşikardi, çarpıntı, uykusuzluk, huzursuzluk ve bulantıya yol açar, tüketimlerine dikkat edilmelidir.

Kuşburnu; antioksidan ve antienflamatuar özelliktedir. Osteoartrit, soğuk algınlığı tedavisinde etkinliği çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirir, doğrudan antiviral aktivite gerçekleştirir ve bakterilerin yayılmasını önler, soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur. Uzun süre kullanımı ise önerilmez. Dönemsel kürler şeklinde (örneğin bir hafta) uygulanarak bağışıklık sistemine destek olması sağlanabilir. Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal çayları birbiriyle çok fazla karıştırılmadan günlük olarak tüketilebilir.

Keten tohumu içeriğindeki lignan; meme ve akciğer tümörüne karşı koruyucu özellik gösterir.

Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut,mercimek vb.) haftada iki-üç kez tüketilmelidir. Özellikle kış aylarında çorba olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılmasıyla farklı lezzetler elde edilebilir ve böylece tüketimleri artırılabilir.

Probiyotikler hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller, bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yoğurt ve kefirde yoğun olarak bulunur. Bu probiyotik bakteriler besin olarak prebiyotikleri (pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsakta bulunan karbonhidratları) kullanır. Bu açıdan beraber tüketildiklerinde daha iyi fayda gösterirler.

Stres yönetimi, yeterli miktarda uyumak, düzenli egzersiz yapmak, yeterli miktarda sıvı tüketmek, alkol ve sigara gibi vücudun savunma sistemini zayıflatan maddeleri kullanmamak, besin öğelerini yeterli düzeyde tüketmek… Kısacası yeterli ve dengeli beslenmek güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır.

Ekmek mayasından elde edilen ‘beta-glukan’ bağışıklık sistemini güçlendiren, besinlerde doğal olarak bulunan bir maddedir. Vücudun doğal savunma mekanizması dâhilinde zararlı bileşikleri yok ederek metabolizmayı serbest radikallere karşı koruyabilmektedir. Öte yandan kişisel direnci güçlendirebilir, performansı artırarak enfeksiyon durumlarında yaşam kalitesini yükseltebilir.

Grip olmamak için egzersiz yapın. Son araştırmalar uzun süreli orta şiddetli egzersiz programının menopoz sonrasında kadınlarda grip ve soğuk algınlığı riskini azaltabileceğini gösteriyor. Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nin yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre düzenli olarak haftada beş gün 45 dakikalık orta şiddetli kardiyovasküler sistemi çalıştıran egzersiz programı (tempolu yürüyüş, bisiklete binme) uygulayan menopoz sonrası kilolu kadınlarda grip ve soğuk algınlığı riski egzersiz yapmayanlara göre yüzde 50 daha az. Bir yıl süreyle bu programı takip edenlerde soğuk algınlığı riski önemli düzeyde azalırken, egzersiz yapmayanlarda soğuk algınlığının önemli düzeyde arttığı, ayrıca alerjilerin ve diğer problemlerin de daha çok olduğu gözlemlenmiştir.

Kaliteli uyku ve yeterli sıvı alımı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için şeker tüketmeyin, vitamin alın. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak, bahardan ve tüm diğer etkilerden korunmak istiyorsak şeker ve beyaz unlu (şekere dönüşebilecek) rafine gıdaları hemen kesmemiz gerekiyor. Araştırmalar, şekerin akyuvarların bakteri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını gösteriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR