İYOTSUZ OLMAZ!

İYOTSUZ OLMAZ!

Hamileliğin sağlıklı ilerlemesi için gerekli olan minerallerden biri de iyot. Anne karnındaki bebeğin büyümesi ve gelişmesi için tiroid hormonunun üretimi çok önemli; bu hormonun üretimi içinse iyota ihtiyaç var.

1) Hamilelikte niye iyota ihtiyaç var?

Hamilelikte vücutta o kadar çok değişim oluyor, hem annenin hem bebeğin sağlıklı gelişebilmesi için gerekli olan besinler, vitaminler ve mineraller o kadar artıyor ki! İşte bunlardan biri de iyot. Hamilelik dönemi tiroid hormonlarının yapımının ve iyot ihtiyacının yükseldiği bir dönem. Hamileliğin ilk aylarında bebekler tiroid hormonu üretemiyor, ancak 16 ila 18. hafta civarında üretime başlayabiliyorlar. Bu açıdan da anne adayının tiroid hormonları ve iyot alımı son derece önemli.

2) Anne karnındaki bebek iyot eksikliğinden nasıl etkileniyor?

İyot alımı yetersizliğinden anne karnındaki bebek son derece olumsuz etkileniyor. İyot eksikliği hipotiroidizme (tiroid hormonlarının normalin altında olması) sebebiyet vermişse ortaya çıkan başlıca sorun, bebekte beyin gelişiminin etkilenmesi ve buna bağlı olarak zeka geriliğinin gelişmesi oluyor. Aynı şekilde bebekte doğum sonrasında öğrenme güçlüğü ve bazı nörolojik problemler de ortaya çıkabiliyor. Bir başka risk ise hamileliğin düşükle sonuçlanması.

3) İyot eksikliği başka hangi hastalığa sebep oluyor?

İyot eksikliği genel olarak ise guatr hastalığına neden oluyor. Bu hastalık, boynun ön tarafındaki tiroid bezinin normalden fazla büyümesi sonucunda ortaya çıkıyor.

4) İyot hangi besinlerde bulunuyor?

İyotun en zengin kaynakları balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta, et, süt, peynir, yoğurt, dondurma. İyotlu tuz da iyotun önemli bir kaynağı. Ancak sodyumun aşırı alınması hipertansiyon açısından bir risk faktörü, bu yüzden tuz tüketiminin azaltılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla iyot almak için tuz tüketmek tavsiye edilmiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR