BUHARDA PİŞİR, SAĞLIKLI YAŞA

BUHARDA PİŞİR, SAĞLIKLI YAŞA

Doğru pişirme yöntemiyle vücudumuzun ihtiyacı olan protein ve minerali sağlamamız mümkün. Diğer pişirme tekniklerinin aksine buharda pişirilen yemeklerde vitamin ve mineraller hiç eksilmeden tabağımıza kadar geliyor. Ayrıntıları Özel Hay Polikliniği Estetik Medikal Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Alp Mamak anlatıyor.

1) Vitamin kaybı olmaz:

Sebzeleri buharda pişirmenin avantajı vitamin kayıplarının minimum olmasıdır. Örneğin; suda haşlanmış bir brokolinin vitamin içeriği yüzde 40 iken buharda pişirilen brokolinin vitamin değeri yüzde 85 kadardır. Suda eriyen B ve C vitaminlerinde, suda kaynatarak haşlama yöntemiyle yüzde 70 oranında vitamin mineral kaybı olurken, yüksek ısıda yağda kızartma ile sebzeler içindeki tüm vitaminler yok olmaktadır.

2) Daha lezzetlidir:

Genel kanının aksine buharda pişen sebzeler yavan olmaz; kokusu, lezzeti, rengi ve dokusu kızartma ve haşlamalara göre daha iyi korunur. Buhar ısısı yumuşak ısıdır. Bu nedenle buhar; sebzelerdeki vitamine, enzim bileşenlerine ve lif dokusuna zarar vermez.

3) Enzimler korunur:

Yağda kavurma, yüksek ısıda kızartma veya haşlama yöntemleri canlı besinlerde enzim kayıplarına neden olmaktadır. Enzimler, pişirme sırasında meydana gelen moleküller yıkıma karşı son derece duyarlıdırlar. Her bir bireyde vücut sistemini korumak ve direnç sağlamak için enzim sisteminde sınırlı sayıda enzim mevcuttur. Yedek enzim kaynaklarını yediğimiz besinlerden elde ederiz. Canlı besinlerde bulunan enzimler 45 derece ve üzerindeki ısılarda ölmektedir. Buharda pişirmiş olduğunuz sebzeler yüksek ısıya maruz kalmadıkları için enzim yapıları doğal özelliklerinden uzaklaşmaz ve hücreler tarafından kullanılabilir olarak vücuda alınmış olur.

4) Lif yapısı bozulmaz:

Sebzelerin lif yapısı yüksek ısı ve farklı pişirme yöntemleriyle bozulabilmekte ve lif miktarı minimum düzeye inmektedir. Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken lif miktarı 25 gramdır. 2011 yılında yapılan bir araştırma lifli beslenmenin sindirim hastalıklarını ve kolon kanseri riskini azalttığını,  günlük en az 2 porsiyon tüketilen az pişmiş veya çiğ sebze yemeği içeren dengeli bir diyetin, organizmanın yaşlanma etkilerini azalttığını ve bazı önemli metabolik hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

5) Sindirimi kolaylaştırır:

Buharda pişirme yöntemi balıklar ve sebzeler için kullanılabilecek en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Buharda pişirme ile besin içeriğindeki nişasta yumuşar ve sebzelerin yumuşak hale gelmesi sağlanır. Böylece sindirim kolaylaşır, besin rengi, dokusu, görünümü ve kokusu değişmez. Yiyeceğin kendine özgü tadı ve görünümü korunmuş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR