EVDEKİ DAĞINIKLIĞA SON VERMENİN PRATİK YOLLARI

EVDEKİ DAĞINIKLIĞA SON VERMENİN PRATİK YOLLARI

Dağınıklık sizi geriyor ve bazen başa çıkmakta zorlanıyor musunuz? Pratik önerilerle her an derli toplu bir ev yaratmanın püf noktalarını sizin için bir araya getirdik.

Kadınların çok yönlü düşünmek gibi doğuştan gelen bir yeteneği vardır. Aynı anda birkaç işi organize edebilirler. Ama bazen ipin ucu kaçabilir. Bu da ister istemez çileden çıkartır biz kadınları. Oysa konulacak birkaç kural ile her şeyin tıkır tıkır işlemesi an meselesi. İşte huzurlu bir hayat için yapılması gerekenlerin listesi…

1) İşlevsel mobilyalar edinin:

Evinize yeni eşyalar alırken sadece stiline değil işlevsel olup olmadığına da dikkat edin. Altında baza olan yatak ve koltuklar, sandık gibi kullanılabilen puflar, her an elinizin altında olabilecek şarjlı elektrik süpürgeleri işinizi daima kolaylaştırır. Evinizde pek kullanmadığınız arka odanın bir köşesini veya ikinci tuvaleti ardiye alanı olarak değerlendirin. Buraya tavana kadar pratik raflar yaptırın ve dağınıklığa sebep olan pek çok eşyanızı burada muhafaza edin.

2) Zamanı iyi kullanın:

Zamanı iyi kullanmak, öncelikleri iyi yönetmekle başlar. Çünkü kadınların hayatında pek çok konu başlığı vardır, önemli olan bu başlıkları önem derecesine göre sıraya koymaktır. Zamanı iyi kullanmanın en iyi yolu yapılacaklar listesi oluşturmaktır. Bunun için üç renkli liste metodunu uygulayabilirsiniz. Bir renk günlük yapılması gerekenler, diğeri haftalık, üçüncü ise daha uzun vadede aylık yapılacaklar listesi olmalı.

3) Önce at sonra toparla:

“Bir gün gelir lazım olur” düşüncesinden sıyrılın. Bir eşyayı yaklaşık bir yıldır kullanmıyorsanız o eşya sizin için artık elzem değildir. Aynı şey giysileriniz için de geçerlidir. Bir önceki sezon giymediğiniz kıyafetlerinizi başkalarıyla paylaşın. Unutmayın, evinizdeki dağınıklığı toparlamaya, eşyaları atmadan önce başlarsanız yine dolaplara sığamayacağınızı garanti ederiz. O yüzden hurçlarda, askılarda, çekmecelerde olan her şeyi önce yere saçın ve sonra tek tek ayıklayın.

4) Kağıt kalabalığına son:

Önemli evraklarınız için bir kutu ya da çantanız mutlaka vardır, yoksa edinin. Ancak bu kutu içindeki evrakları düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin zira garantisi dolmuş evraklar, günü geçmiş faturalar bir süre sonra içinden çıkılmaz bir dağınıklık yaratır.

5) Notlar yapıştırın:

Birkaç günlüğüne şehir dışına çıkacaksanız evin düzeninin bozulmaması için tüm yapılacakları küçük not kağıtlarına yazın ve buzdolabına veya evin muhtelif yerlerine yapıştırın. Bu notlar eve döndüğünüzde kurduğunuz düzenin alt üst olmayacağının önemli bir garantisidir.

6) Antre iyi bir başlangıç:

Sabah en son uğranılan, akşamları ise ilk önce varılan yer olan antreler evin ne kadar dağınık ya da düzenli olduğunun ipuçlarını verir. Düzenli bir antre için yapılacaklar listesi aslında çok da uzun değildir. Kapsamlı ve her şeyinizi içine alabilecek bir portmanto en iyi çözümdür. Ama yeriniz kısıtlıysa bir ayaklı askı veya duvara asılacak metal askılar, oturup ayakkabınızı giymenizi sağlayacak bir bank, ayakkabı kutuları için bir raf son derece düzenli bir yaşama ilk adımı atmanızı sağlayacaktır.

7) Sorumluluklarınızı paylaşın:

Ev içinde düzeni korumak yalnızca sizin göreviniz değildir. Koyduğunuz kuralları eşiniz ve çocuklarınızla da paylaşın ki, her gün sil baştan aynı şeyleri yapmanıza gerek kalmasın. Evde her şeyin sorumluluğu sizde olursa organize olmanız epey güçleşir. Evet, siz bir süper anne olabilirsiniz ama “superman” değilsiniz. Çöplerin çıkarılması, faturaların ödenmesi, kahvaltı hazırlanması gibi işleri eşinizle aranızda paylaşmalısınız. Ev temizliğini de ailece yaparak bu işi eğlenceli hale getirebilirsiniz. İyi bir organizasyon şeması kurmak istiyorsanız, eşinizi mutlaka dahil etmelisiniz. Burada çok önemli ve ince bir ayrıntı var aslında. Eşlerin yapmaktan hoşlanmadığı işleri çok iyi saptamak gerekiyor. Kimi erkek yemek yapmaktan hoşlanırken, kimisi bebeğini yıkamayı, kimisi parka götürmeyi sever. Burada kadınlara çok önemli bir rol düşüyor; her kadın kocasını çok iyi tanır ve ona ulaşmanın yolunu çok iyi bilir.

8) Renkli kutular kullanın:

Ev içindeki dağınıklığı toparlamanın, aynı zamanda mekanı estetik göstermenin en iyi yolu renkli sepet ya da kutular kullanmaktadır. Hatta bu kutulara yığınla para vermek yerine ayakkabı kutularına renkli kağıtlar yapıştırarak siz de yapabilirsiniz. “Hangi renk kutuda ne vardı” diye bir karmaşa yaşıyorsanız kutuların üzerlerine yapıştıracağınız kağıtlara içeriğindeki malzemeyi yazabilirsiniz. Bu sayede hiç kimse size “Çorabım nerede, tokalarımı gördün mü” gibi sorular sormayacaktır.

9) Kaydedin:

Dağınıklığın sebebi yalnızca ev içindeki eşyalar değildir. Çoğu zaman bilgisayarımızın masa üstü de bir daha bilgisayarı açmak istemeyeceğiniz kadar dağınık olabilir. Bunu toparlamanın en iyi yolu, harddisklerdir. Uzun süre düzenlemediğiniz dosyalar, fotoğraflar, videolar işin içinden çıkılmaz hale geldiğinde harddiskler kurtarıcınız olacaktır. Böylece yanlışlıkla dosyalarınızın silinme riskini de ortadan kaldırabilirsiniz.

10) Kavanozlara koyun:

Mutfak dağınıklığının en büyük nedeni dolapların içine sıkıştırılmış kuru bakliyatlardır. Neyin nerede olduğunu bulmakta zorlanıyorsanız ve sürekli dolap içlerine dökülen kırıntıları toplamaktan sıkıldıysanız en iyi çözüm yolu kavanoz kullanmaktır. Böylece ağzı açılmış paketlerden dökülmelerini önlemiş ve mutfağınızda son derece düzenli bir görünüm yaratmış olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR