Kan gruplarımız farklı olduğuna göre beslenme düzenlerimiz niye farklı olmasın?.. Kulağa hiç de tuhaf gelmiyor. Bakalım hangi kan grubu nasıl beslenmeliymiş, yararlı ve zararlı besinleri nelermiş?
Dünyada yaygın olarak 4 ana kan grubu mevcut. 0, A, B ve AB. Bu kan gruplarının her birinin de özel bir yapısı var. İşte bu özel yapı, 1980’lerde Dr. James D’Adoma tarafından bir beslenme programı olarak sistemleştirildi. Günümüzde de alternatif bir sağlıklı beslenme yöntemi olarak kullanılıyor.
Bu yöntemde her kan grubu için yararlı ve zararlı olan besinler araştırılmış. Bir kan grubuna iyi gelen besin, diğeri için son derece sakıncalı olabiliyor. Ortak nokta şu: her kan grubu vücut ağırlığının yüzde 3’ü kadar su içmeli bu yöntemde.
Bütün kan grupları O grup kandan doğmuş. Kan gruplarının ortaya çıkışı insanlığın geçiş noktalarıyla ilintili. Örneğin insanın etobur olduğu, avcılık yaptığı dönemde kan grubu O imiş, ama tarım yapmaya başladığında otçul A grubu kan ortaya çıkmış. İnsanların farklı farklı kanlarının olduğu ancak 150 yıl kadar önce keşfedilmiş.
1) Etçil O Grubu
En eski kan grubu; geçmişi M.Ö. 300 bine kadar uzanıyor. Avcı toplayıcı dönemin insanları, doğal olarak etoburdu…
Tavsiye edilen besinler.
Kırmızı et (kuzu, koyun, sığır, dana), geyik eti, karaciğer, yürek, balık (uskumru, dil balığı, levrek, kalkan gibi), zeytinyağı, keten tohumu yağı, ceviz, kabak çekirdeği, yeşil yapraklı tüm sebzeler, yer elması, soğan, şalgam, incir, erik, ananas, maden suyu, yeşil çay…
Tavsiye edilmeyen besinler.
Kaz eti, jambon, füme somon, ahtapot, mısırözü yağı, ayçiçek yağı, yerfıstığı yağı, buğday, bulgur, mısır, mercimek, kuru fasulye, mısır gevreği, mısır unu, yulaf kepeği, patates, mahun cevizi, Antep fıstığı, beyaz lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, patlıcan, kültür mantarı, zeytin, portakal, mandalina, kivi, böğürtlen, kavun, Hindistan cevizi, gazlı içecek, çay, kahve…
2) Otçul A Grubu
İlk vejetaryenler… Tarihi geçmişi M.Ö. 25 bine kadar uzanıyor. Asya ve Mezopotamya’da tarımla uğraşmaya başlayan ve sıcakta çalışan insanların kan gruplarının mutasyona uğramasıyla ortaya çıkmış bu kan grubu.
Tavsiye edilen besinler.
Balık (levrek, alabalık, sardalye, uskumru gibi), zeytinyağı, keten tohumu yağı, mantar, soya, yeşil yapraklı sebzeler, yerelması, havuç, sarımsak, soğan, balkabağı, şalgam, kırmızı ve yeşil mercimek, soya fasulyesi, esmer buğday, kabak çekirdeği, yer fıstığı, kuru üzüm, erik, kayısı, kiraz, incir, ananas, greyfurt, limon, zencefil, hardal, kahve, yeşil çay, papatya çayı, kuşburnu çayı…
Tavsiye edilmeyen besinler.
Kırmızı et, av eti, ciğer, bazı balık türleri (hamsi, dil, mezgit gibi), bazı deniz ürünleri (midye, istakoz, kalamar gibi), bazı peynir türleri (permesan, goudu, gravyer gibi), tereyağı, mısır özü yağı, ayçiçek yağı, yerfıstığı yağı, mahun cevizi, Antep fıstığı, zeytin, kuru fasulye, nohut, mısır unu, nişasta, bulgur, buğday kepeği, domates, biber, patlıcan, patates, lahana, kültür mantarı, karnabahar, ketçap, mayonez…
3) Sütçül B Grubu
Tarihi geçmişi M.Ö. 15 bine uzanıyor. Soğukta yaşayan ve ağırlıklı olarak et yemeyi sürdüren insanların kanının yine farklılaşmasıyla ortaya çıkmış bu kan grubu.
Tavsiye edilen besinler.
Süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, kefir), kuzu ve koyun eti, tavşan eti, geyik eti, dilbalığı, uskumru, mezgit, zeytinyağı, kuru fasulye, yulaf kepeği, pirinç, pancar, havuç, tüm lahana türleri, karnabahar, patlıcan, maydanoz, patates, üzüm, ananas, kırmızıbiber, köri, zencefil, yeşil çay, adaçayı, kuşburnu çayı nane çayı…
Tavsiye edilmeyen besinler.
Tavuk eti, kaz eti, ördek eti, jambon, hamsi, levrek, karides, istakoz, midye, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, yerfıstığı yağı, susam yağı, mahun cevizi, Antep fıstığı, yerfıstığı, fındık, tahin, kabak çekirdeği, ayçekirdeği, susam, her tür mercimek, arpa, esmer buğday, mısır gevreği, çavdar, bulgur, kuskus, enginar, domates, yerelması, yeşil üzüm, her tür erik, ananas, yenibahar, tarçın, karabiber, ıhlamur çayı, sinameki çayı, mısır püskülü çayı…
4) Yarı vejetaryen AB grubu
A ve B grup kanların karışımıyla oluşan AB Grubu kan, insanlığın en yenisi. Tarihi geçmişi M.S. 900’e uzanıyor.
Tavsiye edilen besinler.
Hindi eti, kuzu ve koyun eti, ton balığı, uskumru, levrek, lüfer, süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, kestane, ceviz, yerfıstığı, yeşil mercimek, yulaf kepeği, pirinç, çavdar, patlıcan, karnabahar, havuç, pancar, patates, salatalık, lahana, greyfurt, limon, erik, kiraz, vişne, incir, köri, zencefil, sarımsak, mayonez, hardal, kuşburnu çayı, yeşil çay, meyankökü çayı…
Tavsiye edilmeyen besinler.
Dana ve sığır eti, tavuk eti, ördek ve kaz eti, bıldırcın eti, hamsi, mezgit, levrek, somon, dil balığı, istakoz, karides, dondurma, tereyağı, yayık ayranı, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, susam yağı, fındık, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, esmer buğday, mısır gevreği, kuru fasulye, bakla, börülce, enginar, mısır, zeytin, her tür biber, domates, her tür erik, muz, nar, portakal, sirke, turşu, kırmızı pul biber, yenibahar, karabiber, sinameki çayı, ıhlamur çayı, mısır püskülü çayı…