“Bir çekirdek, bin meziyet / Sütün içinde bu nasıl lezzet…”
Klasik Türk kahvesinden en büyük farkı sütle pişmesi olan menengiç kahvesini galiba en güzel bu dizeler anlatıyor. Güneydoğu Anadolu’nun nefis kahvesi, keyfimize de, muhabbetimize de çok şey katıyor. Menengiç kahvesi, bir tür sakız ağacı olan menengicin meyvelerinden elde edilir. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde kendiliğinden yetişen bu endemik ağaç, “çitlembik, çedene, çıtlık, bıttım” gibi isimlerle de anılır.
Menengiç ağacı Akdeniz akşamlarında aşıkların ağacıdır, altında oturanlara yarenlik eder. İç Anadolu’nun bozkır sıcağında size gölgelik olur. Güneydoğu Anadolu’da ise lezzete lezzet katar.
Meyvesi, yöresel pazarlarda köylülerin tezgahlarında bolca bulunur. Yerlisinin sık sık tükettiği bu meyvenin faydaları ise saymakla bitmez: Öncelikle kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi vardır. Antiseptiktir. Göğsü yumuşatır, balgamı söker ve öksürüğü keser. Solunum yollarına ve nefes darlığına iyi gelir. Kalp yetmezliği riskini azaltır. Yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye, kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Ayak terlemelerini önler. Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
1) Sütle pişirilir, kafein içermez
Menengiç, özellikle Antep yöresinin mutfak kültüründe ayrı bir yere sahiptir. Birbirinden leziz Antep yemeklerinin ardından tadına doyumsuz menengiç kahvesi sunulur. Mercimek büyüklüğündeki meyvelerinin özenle kurutulması, kavrulması ve öğütülmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin en önemli özelliği süt ile birlikte pişiriliyor olmasıdır. Kafein içermeyen bu kahve, son dönemde sadece yöresel olarak değil tüm Türkiye çapında ilgi görmeye başlamış, kafe ve restoranlarda menüye dahil edilmiştir. Ağırlıklı olarak yerel dükkanlarda ve baharatçılarda satılmakla birlikte bazı market reyonlarında da bulunur hale gelmiştir.
2) Türk kahvesi gibi pişirilir
Yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekmiş olan menengiç kahvesini pişirmek son derece basittir. Bir kahve fincanı süte bir kahve kaşığı menengiç kahvesi ve isteğe bağlı olarak şeker katılır. Klasik Türk kahvesi kıvamından farklı olarak macunsu bir yapısı olduğundan, ateşe almadan önce kahvenin sütün içinde iyice dağılması sağlanmalıdır; bu şekilde içimi daha kolay olur. Kısık ateşte pişirilir, bir iki taşım kaynatıldıktan sonra altı kapatılıp bir dakika bekletilir. Ardından da keyifle yudumlanır.
Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır… Muhabbetlere yarenlik eden sütlü tarif bizden, bu eşsiz tada ve hatıra eşlik eden bir dost da sizden olsun.