BİTKİSEL BAZLI SÜT ALTERNATİFLERİ BİR MİKTAR BESİN ÖĞESİ İÇERİR; SÜT İSE BESİN ÖĞESİ İÇERMEKLE KALMAZ, BU BESİN ÖĞELERİNİN EMİLİMİNİ GARANTİLER

BİTKİSEL BAZLI SÜT ALTERNATİFLERİ BİR MİKTAR BESİN ÖĞESİ İÇERİR; SÜT İSE BESİN ÖĞESİ İÇERMEKLE KALMA

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş:

FAO. (2013). Milk and dairy products in human nutrition. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations.
Süt, doğal yapısı sayesinde sadece kalsiyum, fosfor ve protein içermez; aynı zamanda bu öğelerin emilimini artıran laktoz, kazein fosfopeptitler (CPPs) ve D vitamini gibi faktörleri de içerir. Bu sinerji bitkisel içeceklerde bulunmaz.
Weaver, C. M., & Plawecki, K. L. (1994). Dietary calcium: Adequacy of a vegetarian diet. The American Journal of Clinical Nutrition, 59(5 Suppl), 1238S–1241S.
Bitki bazlı içeceklerde bulunan fitat ve oksalat gibi antinutrientler, özellikle kalsiyum ve demir gibi minerallerin emilimini engeller. Buna karşın sütte bu tür inhibitörler bulunmaz.
Vanga, S. K., & Raghavan, V. (2018). How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk? Journal of Food Science and Technology, 55(1), 10–20.
Bitkisel içecekler kalsiyum ve vitaminle zenginleştirilmiş olabilir, ancak bu formülasyonların biyoyararlılığı düşüktür. Süt, özellikle çocuklar ve yaşlı bireyler için en verimli emilim sağlayan gıdadır.
Daly, A., Hill, C., & Williams, A. (2020). Nutritional inadequacies of plant-based beverages compared with cow’s milk. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 71(4), 463–468.
Bitkisel bazlı içecekler görünürde besin öğesi içerebilir, ancak sütün taşıdığı biyoyararlılık ve biyoaktif maddeler, bu öğelerin etkili kullanılmasını sağlar.
Heaney, R. P., Dowell, M. S., Rafferty, K., & Bierman, J. (2000). Bioavailability of the calcium in fortified soy imitation milk, with some observations on method. The American Journal of Clinical Nutrition, 71(5), 1166–1169.
Kalsiyumla zenginleştirilmiş soya içeceklerinin dahi, süt kadar yüksek kalsiyum emilimi sağlamadığı gösterilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR