BİTKİ BAZLI İÇECEKLER SÜTLE AYNI GÖRÜNSE DE, NE PROTEİNİ NE BESİN DEĞERİ NE İÇERİĞİNDEKİ OLASI KALSİYUM EMİLİMİ EŞ DEĞER DEĞİLDİR, SADECE BENZER RENKTEDİRLER

BİTKİ BAZLI İÇECEKLER SÜTLE AYNI GÖRÜNSE DE, NE PROTEİNİ NE BESİN DEĞERİ NE İÇERİĞİNDEKİ OLASI KALSİ

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş:

 
Kaynak:
Daly, A., Hill, C., Williams, A., & Dwyer, J. T. (2020). Nutritional content and health profile of plant-based beverages in comparison to cow’s milk. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 71(4), 463–468.
Bu çalışma, bitki bazlı içeceklerin enerji, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriği bakımından inek sütüne göre ciddi eksiklikler taşıdığını; özellikle protein kalitesinin düşük ve biyoyararlılığın sınırlı olduğunu göstermektedir.
Weaver, C. M., & Plawecki, K. L. (1994). Dietary calcium: Adequacy of a vegetarian diet. The American Journal of Clinical Nutrition, 59(5 Suppl), 1238S–1241S.
Bitkisel içeceklerde kalsiyumun emilimi fitat ve oksalat gibi bileşenler tarafından engellenebilir. Buna karşın sütte bulunan laktoz ve kazein fosfopeptid gibi doğal bileşenler kalsiyumun emilimini artırır.
Vanga, S. K., & Raghavan, V. (2018). How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk? Journal of Food Science and Technology, 55(1), 10–20.
Yazarlar, bitki bazlı içeceklerin besinsel olarak inek sütüne benzemediğini, özellikle protein miktarı ve kalitesinin ciddi oranda düşük olduğunu belirtmektedir. Kalsiyum ilavesi yapılsa bile biyoyararlılığın sütteki kadar yüksek olmadığı vurgulanmaktadır.
Mitchell, D. C., Knight, C. A., Hockenberry, J., Teplansky, R., & Hartman, T. J. (2015). Beverage consumption patterns among adults: Associations with total energy and nutrient intakes and body weight. Nutrients, 7(8), 6139–6161.
Bu çalışma, bitki bazlı içeceklerin genellikle daha düşük enerji, protein ve temel mikronutrient içerdiğini ve inek sütüyle aynı metabolik etkiyi yaratmadığını göstermektedir.
Jeske, S., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2018). Nutritional and physicochemical properties of plant-based milk alternatives: An update. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(3), 524–547.
Bitki bazlı içecekler arasında standart bir içerik yoktur. Besin içeriği markaya ve üretim yöntemine göre çok değişkendir. Sütle görsel benzerlik, besinsel eşdeğerlik anlamına gelmemektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR