PİLATES YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

PİLATES YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

Sıkılaştırıyor, esnetiyor, sağlık katıyor… Ama dikkatli uygulanması lazım. Bu nedenle pilates yaparken göz ardı edilmemesi gerekenleri sizinle paylaşıyoruz.

Pilates, yüzyıl kadar önce Joseph Pilates tarafından geliştirilmiş olan bir fiziksel fitness programı. Joseph Pilates, Doğu formundaki egzersizlerle fizyoloji ve hareket bilimini birleştirerek metodunu ortaya çıkarmış. Kas ve iskelet yapısı üzerinde çok olumlu etkileri olan pilates metodu; vücudu çok daha sağlıklı kılıyor, tüm kasları çalıştırıyor, esnetip sıkılaştırıyor. Aynı zamanda omurga, eklem, osteoporoz (metabolik kemik hastalığı) rahatsızlıklarında kullanılıyor. En temelde de hayat kalitesinin artmasına katkıda bulunuyor.

Pilates, temel hareketlerinin yanı sıra top ve lastikle uygulanıyor. Son dönemde aletli pilates eğitimleri de ilgi görüyor. Yapılması çok da kolay olmayan pilatesle ilgili bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri “zayıflama yöntemi olmadığı”dır. Ancak pilates yapıldığında vücut daralır. Haftada 3-4 kez pilates yapan ve sağlıklı beslenme düzenine geçenlerin kısa sürede 1-2 beden incelmiş görünmesinin nedeni de budur.

Peki, pilates yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

1) Önce doktor kontrolü:

Pilatese başlamadan önce, özellikle fiziksel pobleminiz ve sağlık sorununuz varsa mutlaka doktor kontrolünden geçmelisiniz. Hemen her spor dalı/ metodu için geçerli olan pilates için de geçerli; bu da vücudunuza uygunluğu…

2) Eğitmenle yapılmalı:

Pilatesi kendi başınıza yapmanız için çeşitli CD’ler mevcut. İnternetten de çeşitli kaynaklara erişebilmeniz mümkün. Ama bu kesinlikle çok sonraki aşama. Öncesinde ise pilates eğitimini mutlaka bir eğitmenden almalısınız. Temel eğitimi aldıktan, kuralları ve vücudunuzun tepkilerini öğrendikten sonra diliyorsanız kendi başınıza, evde pilatese devam edebilirsiniz.

3) Spor salonu dikkatli seçilmeli:

Bugüne kadar hiç spor yapmamışsanız, pilatese başlamadan önce küçük kapsamlı da olsa bir fitness programı uygulamanız faydalıdır. Pilates eğitimi alacağınız spor salonunu seçerken size bir vücut analizi uygulayacak, kaslarınızın durumunu belirleyecek programları sunan yerleri tercih etmeniz yararlı olacaktır. Size yönlendirilecek eğitmenin aldığı eğitimlerle ilgili bilgi istemekten de çekinmemelisiniz.

4) Vücut fazla zorlanmamalı:

Pilates yaparken kaslarınızın harekete geçmesi nedeniyle bir miktar acı çekersiniz. Fakat vücudunuz fazla zorlanıyorsa hiç çekinmeden eğitmeninize bunu söylemeli, gerekiyorsa kısa bir ara vermeli veya hareket adedini azaltmalısınız.

5) Doğru nefes alınıp verilmeli:

Pilates yaparken doğru nefes alıp vermek çok önemli. Neden mi? Çünkü doğru nefes alıp vererek hem vücudunuza rahatlama sağlarsınız, hem de doğru kasları aktive edersiniz. Bunun yanı sıra da kan dolaşımınızı artırmış ve kardiyovasküler rahatsızlıkların önüne bir set çekmiş olurursunuz. Elbette sadece pilates yaparken değil, yaşamın tüm anlarında doğru nefes alıp vermeyi bir alışkanlık haline getirmek en doğrusu.

6) Karın mutlaka içeri çekilmeli:

Pilates egzersizine başladığınızda eğitmeninizden sürekli şu temrini duyacaksınız: “Karnını çek!” Karnı içeri çekmek, vücudun dengelenmesini sağlar. Normalde yapmakta zorlanacağınız veya doğru yapamayacağınız pek çok hareket, karnınızı içeri çektiğiniz anda “yapılabilir” düzeye gelir. Karın kaslarınız da bu şekilde aktif olarak çalışır.

7) En basit hareketler bile es geçilmemeli:

Pilatesteki küçük detaylar büyük önem taşır. Basitmiş gibi görünen uygulamaları atlamamak gerekir. Ayağınızı sağdan sola, soldan sağa çevirerek pek az çalışan ayak bileği kasınızı çalıştırırsınız örneğin. Ya da yer hareketleri sırasında belinizi iyice yere yapıştırarak belinizi koruma altına almış olursunuz… Bu nedenle eğitmenin her direktifinin yerine getirilmesi son derece önem taşır.

8) Tayt ve çorapla tercih edilmeli:

Pilates yaparken, size “ayak bağı” olmaması adına eşofman yerine tayt ve dar bir spor tişörtü giymelisiniz. Ayrıca bu şekilde kaslarınızın hareketleri eğitmeniniz tarafından rahatlıkla takip edilebilir. Pilates spor ayakkabısıyla yapılmaz; çorapla veya çıplak ayakla yapmalısınız pilatesi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR